Франківщина – у п’ятірці областей з основним запасом нафти і газового конденсату

З ІПВГ бізнес отримує вищий рівень інвестицій, влада – відкритість і публічність, а громада – участь в процесі розподілу надр і рентної плати.

У середу, 17 травня, в Івано-Франківському університеті нафти і газу за круглим столом розповіли про досягнення та перспективи Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Західній Україні. У зустрічі взяли участь експерти з Києва та Івано-Франківська, пише Репортер.

За останніми дослідженнями запасів природного газу достатньо для власних потреб країни на 27 років, нафти і газового конденсату – на 336 років. Івано-Франківщина входить у п’ятірку областей України, де зосереджені основні балансові запаси цих надр.

Виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», нафтогазовий аналітик Андрій Чубик говорить, що після оприлюднення третього звіту Україна врешті зможе отримати статус повноцінного учасника ІПВГ.

“Статус послідовника ІПВГ сприятиме надходженню інвестицій, залученню бізнесу і міжнародних корпорацій, – каже Чубик. – Для громад це частково відкриє можливості, адже з 1 січня 2018 року вступить дію закон про розщеплення ренти. Потрібно ще на законодавчому рівні прописати умови використання цих коштів – чи це буде спеціальний фонд чи загальний. Хочеться, щоб були також створені спеціальні ради, які б могли пропонувати, на які проекти варто спрямовувати ці надходження”.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року 5% надходжень від сплати ренти за видобуток нафти, газу і газового конденсату спрямовуватимуться до місцевих бюджетів, а 95% – залишатися в державному. З цих 5% – 2% для обласних бюджетів та 3% для об’єднаних територіальних громад та міст обласного значення (або 2% для районного бюджету і 1% для сільських, селищних та міських бюджетів).

Христина Зелінська, представник центру Антикорупційна платформа, говорить, що участь України в ІПВГ – надзвичайно важливий крок.

Читайте також  Калуська ЦРЛ шукає трьох лікарів та 10 медсестер - без стажу

“Ніхто в Україні до цього не відкривав усі карти і не показував чесні правила гри для бізнесу, влади і громади, – говорить Зелінська. – З ІПВГ бізнес отримує вищий рівень інвестицій, влада – відкритість і публічність, а громада – участь в процесі розподілу надрів і податків. Потрібно розвивати ініціативи прозорості на місцях і котролювати використання бюджетних коштів, адже рентна плата за користування надрами – наші законні податки. Важливо, щоб громада цікавилася звітами, а інформацію в звітах подавали доступно і зрозуміло”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.