Вимирає риба та гинуть бджоли: на Прикарпатті сільськогосподарське підприємство вбиває все живе

В Отинії громада б’є на сполох: діти і дорослі масово хворіють, скаржаться на погане самопочуття, в водоймах вимирає риба, в вуликах — бджоли. Місцеві пов’язують це з тим, що сільськогосподарське підприємство «Оскар» на території селищної ради обробляє поля невідомими, на їхню думку, отруйними препаратами.

Як повідомив голова села Володимир Кінащук, ПСП «Оскар» кілька років тому були надані в оренду земельні паї за межами населених пунктів Отинійського куща. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – вирощують ріпаки та зернові культури. Договори оренди укладені з власниками паїв, пише WestNews з посиланням на “Вікна”.

Голова села стверджує, що орендну плату підприємець своєчасно виплачує в грошовому або товарному еквіваленті. Мешканці ж заявляють, що про обприскування полів їх ніхто не повідомляє, чим саме обробляють землю їм не відомо, більше того кроплять навіть вдень, коли світить сонце і препарати випаровуються. З цим пов’язують те, що масово хворіють діти, в основному на захворювання верхніх дихальних шляхів – лорингіт, фарингіт, бронхіт, мають розлади шлунково-кишкового тракту. Були й випадки гострого інфекційного отруєння, днями, кажуть місцеві, в Коломийській лікарні заледве врятували дитину.

Така «епідемія» почалась після того, як 1 квітня підприємство стало обприскувати поля. Місцеві жителі говорять:

«Вже третього квітня в лікарні не було де стати, за один день прийшло близько 200 хворих дітей зі скаргами на високу температуру, сльозивість очей, першіння в горлі, кашель. При тому, що всю осінь-зиму діти взагалі не хворіли, імунітет добрий мали, а зараз і антибіотики не помагають. Мало того, що діти хворі, дорослі теж погано почуваються. Дружина каже, що ноги і руки їй крутить, запаморочення в голові, слабість. Це повторюється вже другу весну і триває до середини літа».

Читайте також  Прикарпатська прокуратура зупинила підприємця, який хотів незаконно експортувати ліс (ФОТО)

Лікар УЗД і за сумісництвом педіатр денного стаціонару Отинійської лікарні каже, що справді кількість хворих за останній час зросла, особливо багато звертається людей, які живуть у будинках прилеглих до полів. Ріст захворюваності може бути пов’язаний з перепадами температури повітря, авітамінозом, причиною може бути і оприскування полів, однак аби бути впевненим у цьому необхідно провести відповідні хімічні дослідження. В той час, завідувач дитячого відділення поліклініки Любов Соботник стверджує, що така кількість хворих у весняний період є нормою, а бронхіт, лорингіт чи ангіна викликаються вірусами, а не отруєнням:

«Для того, щоб поставити діагноз отруєння пестицидами, якими користується фермер, має бути мінімум два випадки тяжких госпіталізованих вдень, про які змушена повідомити в санстанцію. На сьогодні не було ні одного такого випадку. Ні одна мама на прийомі не сказала, що дитина отруїлася».

Особливо на діяльність підприємства скаржаться ті, хто живе за 20-30 метрів від полів, в селі Глибока. Там окрім постійних захворювань жителів, вимерли бджоли. Побоюються, що і вода може бути отруєна, адже неоднарозово знаходили у водоймах мертву рибу.Одна місцева жителька зазаначила:

«Після того, як обробили поле стояв страшний сморід, а через деякий час всі бджоли в вуликах просто вимерли. І так ще у декількох сусідів. У мене було 16 сімей бджіл, я за ними дивлюсь вже 47 років, і за ці роки жодного разу такого не було».

Місцеві жителі обурені бездіяльністю місцевої влади, самотужки зібрали підписи, звернулись до Держпоживчстандарту з проханням перевірити грунт та препарати, якими обробляють землю. Місцевий активіст Валерій Шовгенюк, запевнив:

«Минулого року ми звертались у селищну раду, отримували лише відписки, жодні міри не приймались, орендарі на сесії не з’являлись. Пройшов рік і ми знов попали на ті самі граблі. Просимо нашу адміністрацію вирішити цю проблему. Якщо нас не почують, ми будемо вдаватись до більш кардинальних дій – будемо перекривати дорогу, блокувати трактори, викликати правоохоронні органи».

Читайте також  В жoдному pазі не кyпуйте цю pибу. Вона небeзпечна для здоpов’я. В нiй майже вcя тaблиця Менделєєва

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.