Замість відпочинку — стрес. Франківська сім’я розповіла про свою поїздку за океан

В період, коли франківці купували продукти для великоднього кошика, сім’я Т. придбала путівку в екзотичну Шрі-Ланку. І все було б чудово, якби не декілька «але».

Чудова ціна не завжди ≠ відмінний відпочинок

Днями франківка О. Т. розповіла нам деталі своєї відпустки у Шрі-Ланці. Про її досвід було б цікаво почути й іншим франківцям, які планують весняну чи літню відпустку за кордоном.

«Спочатку, все було добре. Ми звернулися у філіал туристичної компанії TPG та придбали путівку на 9 ночей. «Горіли квитки» на літак, тому путівка була відносно не дорогою, готель ми обирали самостійно», — розповідає дівчина.

Після оплати путівки, сім’ї виручили фірмовий конверт з ваучерами та квитками. До слова, після прибуття на місце, туристів має зустрічати представник фірми, у якої вони придбали путівку. Принаймні, так їм розповіли в агенції. Однак, вже на Шрі-Ланці чоловік з дружиною помітили, що на конверті, який їм вручили в Франківську, маленькими літерами пише назва іншої агенції.

«Тому, в аеропорті нас зустрів представник вже цієї іншої фірми, про що нас не повідомляли у франківському офісі, а також, що не прописано в договорі. Та попри це, нас заспокоїли і сказали, що завтра (на наступний день відпочинку) з нами зустрінеться гід, який буде супроводжувати та консультувати весь час перебування на острові», — розповідає дівчина.

Пройшов день, другий, третій…восьмий день відпочинку, а гід так і не зустрівся з франківцями. І за день до вильоту чоловік з дружиною почали «бити на сполох» та телефонувати на номери, які були вказані у конверті з путівкою. Один з них взагалі не відповідав, а абонент іншого номера взагалі був здивований, чого туристи до нього телефонують і для чого. Дзвонили також у франківський офіс, де їм сказали, що все з’ясують.

Читайте також  На Січових Стрільців осипався балкон пам’ятки архітектури (фото)

«Настав день вильоту, ми продовжували до всіх дзвонити, бо вже незабаром посадка на літак. З готелю нас вже виселили, ми з трьома дітьми вже на вулиці чекали свого трансферу» — говорила дівчина.

З франківського офісу сім’ї пояснили, що трансферу довго немає через завантаженість туристами і вже скоро приїде автомобіль. З готелю до аеропорту потрібно їхати близько 5 годин, тому франківці почали хвилюватися, щоб встигнути на літак додому. Однак, після тригодинного очікування під готель приїхав автобус без «завантажених туристів», але з розлюченим водієм.

«У нас троє дітей, яких ми хотіли пристебнути в автобусі, але ременів безпеки там взагалі не було передбачено. Розлючений водій дуже небезпечно та швидко їхав. Ми не мали іншого виходу, як їхати з ним, а якби відмовилися, то були б змушені пропустити наш рейс та оплачувати самостійно зворотні квитки», — зазначає франківчанка.

В аеропорті сім’я Т. була вже за 2 години 40 хвилин замість очікуваних п’яти годин.

«І все було б добре, якби перед нами елементарно вибачилися через таку погану організацію відпочинку. Адже гід нас мав супроводжувати весь відпочинок, консультувати по різних питаннях. Ми не знали, що можна з собою брати у ручний багаж в літак, через що потім виникли проблеми в аеропорті… Тому, по приїзді ми розповіли мої негативні відгуки в філіал, і вимагали, щоб цю інформацію розповіли керівництву в Києві. За їхніми словами (ред. — представниками фірми) у Києві все знають, і якщо захочуть вибачитися, то самі зателефонують», — каже дівчина.

25 квітня представники туроператора в Івано-Франківську порадили туристам написати офіційну скаргу та акт неякісно наданих послуг. У філії сім’ї показали їхню переписку з головним київським офісом. Щодо відсутності гіда, з Києва взагалі не коментували, а от про трансфер написали: «Проблема вирішена, бо автомобіль був поданий». А про вибачення годі й чути.

Читайте також  Перехожі виявили валізу з тілом мертвої дитини, віком приблизно до трьох років

«На те, що ми чекаємо їхніх вибачень, вони відписали, що особисто не зв’язуються з туристами і переклали вибачення на франківську агенцію. Та нас це не влаштовує», — скаржиться дівчина.

Можна здогадуватися, що такі ситуації з туристичними фірмами можуть виникати дуже часто. Однак, наслідки у всіх різні. Справа в тому, що якби франківські туристи самі не почали цікавитися трансфером до аеропорту, про них взагалі могли забути, і тоді вже вони були б змушені самостійно оплачувати дорогу назад. Зазначимо, що квиток в одну сторону для однієї людини може коштувати більше 10 тисяч гривень.

Тому, ми поцікавилися в юриста, чи можуть ці туристи, а також всі інші, хто потрапляв в подібні ситуації сподіватися на вибачення чи можливо відшкодування яких-небудь моральних збитків.

Юрист сказав, що можуть, але: «У договорі нічого сказано про гіда, тому вимагати в туроператора вибачення через відсутність гіда, немає юридичних підстав». Правозахисник також наголосив, що потрібно уважно читати всі пункти договору, навіть, якщо люди дуже довірять агенції, адже лише прописане в договорі має юридичну силу.

В подібних ситуаціях юрист рекомендує впродовж 14 днів написати скаргу-претензію в головний офіс туроператора в Київ. Але, це має бути рекомендований лист з повідомленням про вручення. «Електронні листи не можуть мати юридичної сили для розгляду цієї ситуації. Тому, потрібно надсилати поштою і це буде гарантувати, що компанія лист отримала і повинна дати відповідь своєму клієнту», — зазначає правозахисник. І потім вже з цією відповіддю, туристи зможуть звернутися в  інспекцію з питань захисту прав споживачів і вони можуть почати розгляд цієї ситуації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.