Рясні дощі повністю змінили вигляд пустелі Сахара

Дощи на південному сході Марокко принесли довгоочікувану вологу в Сахару, створюючи унікальні водні оази, проте в деяких районах сталися повені.

Сахара, один із найпосушливіших регіонів світу, пережила рідкісний дощякий залишив після себе озера серед піщаних дюн. Ця природна аномалія приносить як красу, а й надію відновлення екосистеми. Про це повідомляє Associated Press.

На південному сході Марокко після дощів утворилися яскраві лагуниякі наповнили вологою на одні з найпосушливіших куточків Сахари. Це явище сталося на початку жовтня 2024 року, коли опади, за даними уряду, перевищили середньорічні норми у низці регіонів, де зазвичай випадає менше 250 мл на рік.

Зокрема, у селі Тагунітрозташованої приблизно за 450 кілометрів від столиці Рабат, протягом 24 годин випало понад 100 міліметрів дощу. Метеорологи повідомляють, що подібні явища в Сахарі відбуваються раз на кілька десятиліть. “Востаннє такий обсяг дощу був 30-50 років тому,– повідомив Хусейн Юабеб з Генеральної дирекції метеорології Марокко.

Такі дощі, відомі як екстратропічні шторми, можуть значно змінити кліматичні умови регіону. Зволоження повітря призводить до збільшення випаровування і, як наслідок, до нових дощів у майбутньому. На тлі шестирічної посухи, коли фермери були змушені залишати свої поля без опрацювання, ці дощі забезпечують надію відновлення підземних водоносних горизонтів, від яких залежать місцеві громади.

Проте веселощі та радість місцевих жителів для деяких обернулися трагедією. Внаслідок сильних злив та повеней загинули більше 20 людей у ​​Марокко та Алжирі. Уряд країни надав екстрені кошти для допомоги постраждалим.

Також нагадаємо, що ураган “Даніель” перетворив пустелю у Лівії в “морі” та затопило місто.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.