Біда для ухилянтів: які наслідки чекають від нової мобілізації

Які наслідки очікують ухилянтів від нової мобілізації
В Україні зросла кількість ухилянтів, засуджених судами до реальних строків ув’язнення за порушення мобілізаційного законодавства. Про покарання внаслідок нової мобілізації розповідає ТСН.

Адвокат зазначає, що 50-60% засуджених отримують реальні терміни, що значно ускладнює їхнє подальше працевлаштування, особливо на державній службі.

За словами фахівця, суди зазвичай призначають порушникам мобілізаційного законодавства три роки позбавлення волі. Водночас юристи зазначають, що після відбування покарання така судимість часто “зачиняє двері” для раніше засудженого у майбутньому.

Взагалі, людина із судимістю не зможе влаштуватися на якусь державну службу. Як показує аналіз ситуації, якщо раніше суди давали у 10-15% реальні терміни покарання, то зараз 50-60%. Тобто в рази збільшилася частка людей, які отримують реальні строки покарання,

Водночас колишній голова Державної пенітенціарної служби, адвокат Сергій Старенький наголошує, що особи, які отримали реальні терміни покарання, відбувають в установах із загальним рівнем безпеки.

Він додав, що кількість вироків, де застосовують реальні терміни, зросла, щоб інші люди не брали приклад із тих, хто ухиляється, що можна порушити мобілізаційне законодавство і практично не покарати.

Незважаючи на те, що кількість засуджених за порушення мобілізаційного законодавства зростає, судимість все одно вплине на їхнє життя в майбутньому.

Якщо говорити про те, чи зможе така особа із судимістю обіймати посаду на державній службі, то, швидше за все, немає. Роботу в правоохоронних органах також для нього буде закрито. Як і все, що пов’язане із державною таємницею.

На державній службі та правоохоронних органах проводиться службова перевірка до 5 коліна. Але якщо говорити про приватні підприємства, то тут все залежатиме від роботодавця. У приватному секторі ситуація м’якша. Інших будь-яких обмежень для людини немає.

Читайте також  Такого не чекав ніхто: для чоловіків мобілізаційного віку запровадили ще одне обмеження

Адвокат Андрій Межирицький, який також неодноразово висловлювався щодо мобілізації, зазначає, що в Україні існують певні посади, на які колишні засуджені не зможуть претендувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.