Вже з вересня: тариф на світло можна зменшити у половину – кому і як

Питання вартості електроенергії завжди залишається актуальним для українців, особливо за умов економічної нестабільності. З наближенням осені багато хто цікавиться, чи варто очікувати на чергове підвищення тарифів. Однак, згідно з останніми заявами представників енергетичної галузі, з 1 вересня вартість електроенергії для населення залишиться незмінною і становитиме 4,32 гривні за кіловат-годину.

Докладніше про те, хто з вересня зможе платити вдвічі менше за електрику, повідомляє ХВИЛЯ.

Повідомляється, що така стабільність зумовлена ​​низкою факторів. По-перше, ще у травні поточного року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо продовження дії спеціальних зобов’язань на ринку електроенергії. Це означає, що держава продовжує регулювати вартість електрики кінцевих споживачів, щоб захистити їх від різких коливань цін. По-друге, чинний тариф покриває виключно собівартість виробництва електроенергії на атомних та гідроелектростанціях, а також витрати на її передачу та розподіл.

Незважаючи на стабільні тарифи, українці мають можливість суттєво знизити свої витрати на електроенергію. Йдеться про власників двозонних лічильників. Такі прилади дозволяють розділяти облік споживання електроенергії на денний та нічний періоди. При цьому вартість електроенергії, спожитої в нічний час (зазвичай з 23:00 до 7:00), вдвічі нижча за денний тариф і становить 2,16 гривні за кіловат-годину.

Використання двозонних лічильників відкриває перед споживачами широкі можливості оптимізації енергоспоживання. Наприклад, можна перенести енергоємні процеси, такі як прання та сушіння білизни, на нічний час. Це дозволить не лише знизити витрати на електроенергію, а й зменшити навантаження на енергетичну систему в піковий годинник.

Для того, щоб скористатися перевагами двозонного тарифу, необхідно правильно передавати показання лічильника. Важливо, що показання денної та нічної зон мають передаватися окремо. Це з тим, що з кожної зони застосовується свій тариф. Якщо лічильник не оснащений модулем автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ), передача показань здійснюється вручну.

Читайте також  Курорт на Азовському морі атакували медузи: Приголомшливі фото

Переваги встановлення двозонного лічильника:

Економія на електроенергії: можливість зменшити витрати на оплату електроенергії шляхом використання пільгового нічного тарифу.
Оптимізація енергоспоживання: можливість планувати енергоємні процеси з урахуванням вартості електроенергії у час доби.
Скорочення навантаження на енергетичну систему: рівномірне розподілення споживання електроенергії протягом доби.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.