З 16 липня водії матимуть страшні проблеми, цих чоловіків силоміць відправлять до ТЦК: мобілізація, повістки і кара

З 16 липня 2024 року в Україні поліцейські матимуть право примусово доставляти до ТЦК водіїв, які перебувають у розшуку через те, що вони своєчасно не оновили свої військово-облікові дані.

Як інформує ” Today.ua”, згідно з новим законом про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року, в Україні до 16 липня поточного року всі військовозобов’язані чоловіки (віком від 18 до 60 років) мають оновити військово-облікові дані у ТЦК та СП. Це можна також зробити через додаток “Резерв+” або в Центрах надання адміністративних послуг.

Якщо військовозобов’язані до 16 липня 2024 року не оновлять свої військово-облікові дані, то вони вважатимуться ухилянтами від мобілізації. Їх тимчасово обмежуватимуть у деяких правах, у тому числі у праві керування транспортними засобами. Для цього начальник ТЦК має подати до суду відповідну позовну заяву.

Але перед цим ТЦК та поліція мають вжити заходів для того, щоб військовозобов’язаний оновив свої військово-облікові дані. Позовну заяву до суду на тимчасову заборону на право керувати автомобілем можна буде подати лише у тому випадку, якщо поліція не змогла доставити ухилянта від мобілізації до ТЦК.

Не виключено, що з 16 липня відбуватиметься примусове супроводження військовозобов’язаних громадян з метою поставити їх на військовий облік. До військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, поліцейські будуть застосовувати адміністративний арешт, а потім примусово доставлятимуть до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

Що це означає на практиці?
В Україні поліцейські мають право зупиняти автомобілі та перевіряти документи, зокрема наявність військового квитка. Співробітники ТЦК також можуть на блокпостах перевіряти у військовозобов’язаних чоловіків наявність військового квитка та вручати повістки. Згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов’язаних, які перебувають у розшуку, поліцейські мають примусово доставляти до ТЦК для уточнення військово-облікових даних. Це стосується також й водіїв.

Читайте також  “Вcix зaдoвiльнити нeмoжливo. І дoвeдeтьcя щocь пpинecти у жepтву – aбo cпpaвeдливicть, aбo eфeктивнicть, aбo i тe i дpугe”…

Крім того, новий закон про мобілізацію регламентує військово-транспортний обов’язок під час воєнного стану. Він передбачає при необхідності вилучення автомобілів та інших транспортних засобів на потреби ЗСУ. У фізичних осіб для української армії можуть вилучити транспортний засіб, якщо їх декілька у володінні. Вилучити можуть тільки такий ТЗ, який підходить для фронту чи прифронтових районів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.