Долар по 44 гривні: експерти сказали, коли чекати різкого стрибка курсу валют в обмінниках

Валютний курс наприкінці року може зрости до 44 гривень за долар. На зростання ціни за валюту впливають кілька факторів. Таку думку висловила співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

Як інформує “УНН”, зараз курс долара в обмінниках сягає майже 41 гривні за долар. Наприкінці минулого року Олена Сосєдка прогнозувала, що у 2024 році вартість долара може сягнути 42 гривень. УНН поцікавився у експерта, чи зберігає вона свій прогноз і якої вартості валюти очікувати до кінця року.

“Наразі мій прогноз залишається колишнім. Основні фактори, що впливають на зростання долара, – це зовнішньоекономічна, політична і військова ситуація в нашій країні. До кінця року курс долара може досягти 44 гривень, тому що скорочується експорт і збільшується імпорт”, – зазначила Сосєдка.

За її словами, валютний курс багато в чому залежатиме від можливості українських виробників експортувати свої товари.

Водночас, експерт зазначила, що широкомасштабна війна та мобілізація призвели до дефіциту робочої сили в Україні, що також має негативний вплив на курс валют. “Мобілізація торкнулася в більшості чоловіків, і жінки не завжди можуть виконувати складну фізичну роботу на заводах, фабриках, олійницях та інших підприємствах. Раніше це була основна частка експорту”, – зазначила Сосєдка.

За її словами, враховуючи поточну ситуацію в Україні, коли йде війна, Національний банк України стикається з непростим завданням управління валютним курсом гривні щодо долара.

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка раніше відзначала, що майбутнє української банківської системи є об’єктом активного обговорення серед економістів і чиновників. Одна з стратегій розвитку системи полягає в концентрації банківського капіталу і приватизації державних банків. Слід розуміти, що банківська система не існує сама по собі – вона є “лакмусом рівня економічного розвитку країни і трендів, які в ній культивуються”. Тому зараз серед важливих питань, які стоять перед банківською системою, експерт відзначила забезпечення зрозумілих і єдиних правил роботи банківської сфери, наприклад, дієвого моніторингу банківських транзакцій та інших важливих умов для розвитку галузі.

Читайте також  Чи збережеться заробітна плата, якщо оголошений простій чи призупинення дії трудового договору

В цілому, вважає Олена Сосєдка, український банківський сектор потребує змін, особливо при реалізації концепції Open Banking-2025, яка є абсолютно новою рольовою моделлю для нашого ринку. При цьому згадані питання стосуються не лише юридичних, а й технічних аспектів, наприклад, єдиних стандартів і способів контролю технічних процесів. Зокрема, це важливо для реалізації тієї ж концепції відкритого банкінгу, яку затвердив Національний банк України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.