«Паспорти» ОРДЛО чи нова геополітична гра

Указ Володимира Путіна про визнання документів самопроголошених республік на сході України поступово легалізує присутність Росії на Донбасі, вважають експерти.

Президент Росії Володимир Путін своїм указом про визнання документів, виданих самопроголошеними республіками на сході України, загострив і без того складну ситуацію на Донбасі. Даний документ, підписаний минулими вихідними, легітимізує на території РФ не лише паспорти так званих “ЛНР” і “ДНР”. Йдеться також про документи про освіту, свідоцтва про реєстрацію шлюбу, народження та реєстрацію транспортних засобів.

Як зауважив старший аналітик Української ради з міжнародних відносин Сергій Даниленко, Путін таким чином спробував “спустити пару”, яка накопичилася на окупованих територіях Донбасу, де за три роки тимчасової окупації були народжені десятки тисяч дітей, укладено тисячі шлюбів, тисячі юнаків і дівчат досягли повноліття. “Але, окрім зброї та концертів Кобзона, Кремль досі нічого істотного цим людям так і не запропонував”, – Даниленко. Після указу, за його словами, ці люди зможуть навчатися у вишах РФ, шукати там роботу, при цьому “почуватимуть вдячність до  Путіна і назавжди стануть ворогами всього українського”.

З іншої сторони, політолог Костянтин Батозський зазначає, що Росія визнала так звані «паспорти» сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», щоб підвищити ставки у глобальному торзі зі США. Він вважає, що Кремль хоче домовитися зі Сполученими Штатами про розподіл сфер впливу і легалізувати статус Криму.

«Це необхідно для того, щоб США назавжди відмовилися від просування своїх інтересів на територіях, які президент Росії Володимир Путін вважає життєво важливими для інтересів Росії», – сказав Батозський.

Також, на його думку, ситуація з визнанням згаданих документів дає зрозуміти, яким може бути наступний крок з боку Росії.

«Очевидно, що єдиним простором для наступного кроку для Кремля залишається визнання незалежності угруповань «ЛНР» і «ДНР» за сценарієм визнання Південної Осетії і Абхазії», – зазначив політолог.

Читайте також  “Одяг постраждалої знайшли неподалік”: 17-річну дівчину згвалтували три рази, поки вона йшла з клубу додому

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко назвав визнання Росією паспортів “ДНР/ЛНР” ще одним “доказом російської окупації”.‎

‎”Для мене це черговий доказ російської окупації і порушення міжнародного ‎права”, – сказав журналістам у Мюнхені пан Порошенко після зустрічі з віце-‎президентом США Майком Пенсом.

Джерела:

http://www.dw.com /uk/ за-паспортами-лнр-днр-на-донбас-прийде-російське-громадянство/a-37639625

http://www.radiosvoboda.org/a/news/28320998.html

http://www.bbc.com/ukrainian/news-39021154

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: