Водії хапаються за голови: за всі машини ввели обов’язковий платіж – залежить від віку та обсягу

За всі автомобілі запровадили обов’язковий платіж, за що доведеться платити
Багато українців мріють про покупку автомобіля, але через величезні суми та маленькі зарплати, вони можуть прикупити собі лише авто на єврономерах, але насамперед транспортний засіб має пройти розмитнення. Як же вартість цього року розповідає Державна митна служба.

Як повідомляється, вартість розмитнення авто з ЄС 2024-го не змінилася. Мито на авто становить 10% від його заявленої вартості. Для електрокарів мито складає 0%. ПДВ складає 20% від суми вартості авто, мита та акцизного податку. Розрахунок акцизного податку зараз провадиться за формулою, так:

(Ставка)* (Об’єм двигуна см3/1000)* (Кількість повних років авто)
Ставка залежить від типу двигуна. Для бензинових – 50 євро, для дизельних – 75 євро. Наприклад, якщо 10-річний автомобіль з бензиновим двигуном обсягом 1500 куб.см коштує 5 тис. євро, його вартість з розмитненням складе 7230 євро.

Таким чином, ввізне мито – 275 євро, акцизне мито – 750 євро, ПДВ – 1205 євро. За таке ж авто на дизелі потрібно заплатити 7680 євро (акцизне мито зросте до 1125 євро, а ПДВ – до 1280 євро).

Середній вік автомобілів, що ввозяться, збільшився до 12,3 року, адже частіше купують авто вартістю $1 -2 тис. За даними Інституту дослідження автомобільного ринку, найбільше автомобілів в Україну завозять із США та країн ЄС.

Нові правила розмитнення прописані у законопроекті №10380. Його 1 лютого підтримав Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики.

Очікується, що в результаті українці зможуть подавати електронну митну декларацію через додаток “Дія”, а бізнес – через вебпортал “Дія”. У разі запровадження нової моделі ліквідуються схеми:

пошкоджень та несправностей легкового автомобіля;
зміни модифікації легкового автомобіля;
підробки договорів купівлі-продажу легкового автомобіля (купчих, інвойсів);
зміна показників одометра (штучне збільшення чи зменшення пробігу легкового автомобіля).

Читайте також  Гарний приклад для наслідування: П'яних водіїв Молдови будуть відправляти на роботи в морг

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.