Загальна мобілізація: Міноборони опублікувало повний перелік змін за новим законом

У Міноборони пояснили головні зміни
Після підписання президентом Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ” документ набуде чинності вже з 18 травня 2024 року. Міністерство оборони України в Телеграмі представило основні зміни, які торкнуться не лише українських військовослужбовців, а й звичайних громадян.

Новий закон регулює не лише правила мобілізації військовозобов’язаних громадян, заборони та покарання для ухилянтів, а й роботу органів самоврядування під час призову громадян, а також обов’язки українців стосовно представників Збройних сил України.

Сформовано чіткий механізм заклику громадян та покарання за ухилення: ТЦК після ігнорування повістки має направити порушнику вимогу, після цього подається позов до суду, в якому буде вирішено запобіжний захід у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом.

Крім того, закон про мобілізацію передбачає взяття на облік громадян, які досягли повноліття, для визначення кількості призовників, їхнього стану здоров’я, придатності до служби, освітнього рівня та особистих якостей.

Регулюються положення щодо взяття громадян на військовий облік та зняття з нього, а також виключення, які можливі у випадках смерті, визнання громадян зниклими безвісти або померлими, припинення українського громадянства, непридатності до служби та досягнення граничного віку для перебування у запасі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.