Закон про мобілізацію підписано – яких змін чекати українцям

Президент Володимир Зеленський підписав оновлений законопроект щодо мобілізації.

У вівторок, 16 квітня, лідер України Володимир Зеленський поставив свій підпис під гучним законом про мобілізацію.

У картці закону на сайті Верховної Ради з’явилася напис “повернено за підписом Президента України”.

Мова йде про “Закон (…) про окремі питання проходження військової служби, мобілізації та військового обліку“. В дію він вступив через місяць з моменту підписання, тобто з 16 травня 2024 року.

11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив цей законопроект. За нього проголосували 283 народні депутати.

Спочатку законопроект передбачав демобілізацію воїнів Сил оборони України, які перебувають на службі 36 місяців і більше. Проте в останній момент цей пункт було вилучено.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ?

Чоловіки України віком від 18 до 60 років з 16 травня мають оновити свої облікові дані у територіальних центрах комплектації (ТЦК) протягом 60 діб. Потрібно буде надати військкомам актуальні відомості про місце проживання, номер телефону, адресу електронної пошти та інше.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, можуть створити власний електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного або резервіста, вирішуючи через нього всі бюрократичні питання з ТЦК.

Згідно з новим законом, мобілізації за бажанням підлягають особи з інвалідністю, звільнені з полону, громадяни України віком до 25 років, які пройшли військову підготовку. Усі інші чоловіки з 25 до 60 років можуть бути мобілізовані до лав Сил оборони України та залучені до відображення російської агресії.

Порушникам заборонять залишати територію України. Для них також передбачені обмеження у правах на керування авто.

Новий закон ліквідує в Україні термінову службу. Замість неї запроваджується базова 5-місячна (у воєнний час 3-місячна) підготовка. При цьому українські чоловіки віком до 24 років зможуть самі обирати часовий проміжок такої підготовки.

Читайте також  З нового року Марцінків та його заступники отримуватимуть надбавки, матеріальну допомогу та премії

У вузах України вже з майбутнього 2025 року буде запроваджено базову загальновійськову підготовку. Для студентів чоловічої статі вона буде обов’язковою, а для студенток – за бажанням.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.