У Раді заявили про масове закриття сільських шкіл: “Не можуть працювати якісно“

В Україні з 2025 року готується масове закриття сільських шкіл. У Верховній Раді та Міністерстві освіти дійшли висновку, що вони нерентабельні. Установи, в яких навчається мало дітей, неспроможні надати їм високий рівень знань.

У Раді заявили про масове закриття сільських шкіл: “Не можуть працювати якісно“ – today.ua
Про це заявила депутат ВРУ від “Слуги народу” Юлія Гришина.

Процес закриття сільських шкіл розпочався давно, поступово вони пустіють. У класах залишається невелика кількість учнів. Багато дітей їздять до шкіл, які розташовані у великих населених пунктах.

В Україні загалом впала народжуваність, а молодь намагається переїжджати до великих міст.

Гришина зазначила, що у школах, у яких навчаються 10-100 дітей різних класів, складно говорити про добрий рівень освіти. Найчастіше у таких установах один учитель одночасно викладає одразу кілька предметів.

“Тому пізніше маємо низьку якість освіти з таких шкіл”, – пояснила парламентарій.

Юлія Гришина назвала процес закриття сільських шкіл болючим, бо якщо у селі немає школи, то немає й самого села. З 1 вересня 2025 року бюджетне фінансування шкіл із чисельністю дітей менше 45 припиниться. А з 1 вересня 2026 року перестануть фінансувати й школи, в яких освіту здобувають менш як 60 дітей.

“Потрібно розуміти, чому це відбувається. Адже школи у форматі менш як 45 дітей не можуть працювати якісно”, – наголосила народна обраниця.

Наразі в Україні багато учнів продовжують навчання у дистанційному або змішаному режимі. Такий формат може залишитися й після завершення повномасштабної війни та стати для сільських дітей альтернативою традиційному офлайн-навчанню.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.