Ухилянти не зможуть ховатися від ТЦК взагалі, з 1 квітня зміни мобілізації приголомшать чоловіків: повістки, ВЛК, призов

Верховна Рада України має ухвалити у другому читанні законопроєкт № 10449 про мобілізацію. Поки закон не набув чинності в Україні діє положення щодо військового обліку, яке затверджено Порядком проведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, законами про мобілізаційну підготовку та військовий обов’язок.

Як інформують “ПУ”, є декілька категорій громадян, які мають прийти до ТЦК та СП у квітні без повістки.

До військкомату від 1 квітня мають з’явитися військовозобов’язані чоловіки, призовники чи резервісти, щоб:

отримати дозвіл на зміну місця проживання у разі переїзду до іншого регіону;

і також з’явитися до ТЦК за новим місцем проживання для того, щоб наново стати на військовий облік;

щоб зняти себе з військового обліку, якщо необхідно виїхати за кордон більше ніж на три місяці;

повідомити про зміну персональних даних, зазначених у ст.7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”. Зробити це потрібно протягом 7 днів;

у разі втрати чи псування військово-облікового документа;

для звірки персональних даних із даними ТЦК (робити потрібно кожні п’ять років);

щоб подати документи до ТЦК, який підтверджує право на відстрочку від призову на строкову військову службу. Робити це потрібно щороку до 1 жовтня.

Як інформує “УНІАН”, мета нового законопроекту про мобілізацію – удосконалення процесу військового обліку. Там повинні перебувати всі військовозобов’язані громадяни України віком від 18 до 60 років.

Як розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, варто звернути увагу на кілька інших важливих моментів нового законопроекту про мобілізацію.

Наразі поліцейські та представники інших складових сектору безпеки та оборони, які не входять до складу ЗСУ, перебувають на спеціальних внутрішніх обліках. Україна відійде від старої концепції, коли є ті громадяни, яких знімають з військового обліку.

Читайте також  Бíда друзí, у нас на фронтí сталася трагедíя… Тепер повíстки попруть як нíколи ранíше. Торкнеться точно вже кожного…

“Нині всі будуть перебувати на військовому обліку і будуть, відповідно, або мати право на відстрочку від призову, або на бронювання. Це концептуальна річ для того, щоби ми розуміли на кого держава може розраховувати в умовах такої масштабної війни”, – наголосив Веніславський.

Нардеп зазначив, що новий законопроект розрахований на те, аби уникнути можливостей для зловживання під час мобілізації при певних правових підставах для звільнення від військової служби.

Він регулюватиме незаконний перетин кордону, оскільки багато осіб з інвалідністю зловживають законодавством. Наприклад якщо людина з інвалідністю виїжджає за межі України, то з нею може бути людина, яка її супроводжує. Те саме стосується й освітньої складової. Наприклад, коли люди, які закінчили військовий вищий навчальний заклад та мають офіцерські звання, вступали на другу – третю вищу освіту.

“Ці всі можливості для зловживань, для уникнення від мобілізації намагаємося припинити”, – сказав нардеп.

Наразі Комітет Верховної Ради завершив розглядати усі правки. Наступного тижня є усі шанси завершити законопроект на рівні комітету та надати його суспільству для широкого ознайомлення.

Законопроект ппро мобілізацію – найабсурдніші правки та ключові моменти

Веніславський розпоів, що деякі нардепи реєстрували законодавчі пропозиції на кілька десятків сторінок. Він переконаний, що таким чином намагалися затягнути процес.

Деякі пропозиції навпаки розширюють можливості для уникнення від мобілізації. Зокрема, розширити перелік категорій, які мають право на відстрочку та бронювання. Наприклад, пропонували надати право на відстрочку для усіх депутатів районних та міських рад. Ці пропозиції не погодили.

У законопроєкті про мобілізацію не розглядалося так званого “фінансового бронювання”, яке залежить від рівня заробітної плати. Однак законодавці намагалися перевести максимальну кількість осіб, які мають право на відстрочку від призову під час мобілізації, у категорію заброньованих. Нардеп наголосив, що за суддями зберігатимуть право на відстрочку, як і за працівниками силових структур.

Читайте також  Бив і ґвалтував прямо на сходах під’їзду: нелюд жорстоко познущався над дівчиною

Також у законопроекті про мобілізацію вводять поняття “рекрут” – людина, яка в результаті рекрутингової кампанії вступила на військову службу. Передбачено деякі положення, які дозволять відповідним військовим підрозділам укладати контракти та проводити рекрутингові кампанії.

Після ухвалення закону є шанс зробити рекрутинг привабливішим для українців. Аби кожен, враховуючи власні навички та здібності, міг обрати певну військову професію, підрозділ і максимально себе реалізувати у лавах ЗСУ чи інших складових сектора безпеки та оборони.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.