З 1 квітня ухилянтам не залишать вибору, ці 7 категорій чоловіків приголомшені змінами мобілізації: повістки і ТЦК

В Україні продовжується мобілізація, яку планують посилити. Верховна Рада підтримала у першому читанні відповідний законопроєкт №10449.

Як інформує “Today.ua”, чоловікам масово видають повістки. Мобілізації підлягають військовозобов’язані українці 27-60 років, які не мають обмежень щодо здоров’я. Призвати можуть і тих, кого раніше військово-лікарська комісія визнала обмежено придатними.

Депутати планують прибрати цей статус й залишити лише дві категорії громадян: придатні та непридатні до служби у ЗСУ. Якщо законопроєкт ухвалять, такі особи мають повторно пройти ВЛК – протягом дев’яти місяців.

Що стосується жінок, то вони стають на облік лише за наявності медичної чи фармацевтичної освіти. Для них служба в армії не обов’язкова. Українки захищають батьківщину добровільно.

Нардепи розглядають обмеження призову серед студентів. Відомо, що багато чоловіків різко кинулися вчитися, щоб отримати відстрочку. Очікується, що її заберуть у тих, хто навчається на заочній чи дистанційній формі, а також здобуває другу чи третю вищу освіту. Служити можуть відправити й аспірантів, які навчаються за контрактом.

Призвати до армії у квітні не можуть здобувачів вищої освіти, які навчаються на денній чи дуальній формі. Також – педагогів та наукових співробітників, які працевлаштовані не менш як на 0,75 ставки. Мобілізація не торкнеться чоловіків з інвалідністю.

Як інформує “Апостроф”, у разі ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію №10449, що готують до другого читання, чоловіки муситимуть з’явитися до ТЦК з багатьох причин.

Варто зазначити, що ще від початку повномасштабного російського вторгнення стати на облік мають усі чоловіки віком від 18 до 60 років.

Окрім того, військовозобов’язаний або резервіст зобов’язаний з’явитися в ТЦК, якщо необхідно:

отримати дозвіл на зміну місця проживання в межах України; знятися з військового обліку, якщо необхідно виїхати за кордон на 3 місяці і більше; стати на військовий облік в Україні, якщо змінив місце проживання; оновити персональні дані, актуалізувати їх; повідомити про втрату військово-облікового документа; звірити облікові дані з інформацією, яка є у співробітників ТЦК; подати документи, що підтверджують право на відстрочку.

Читайте також  Миpoслaв Гaй: “У нaс пpoвaлeнa мoбiлiзaцiя. Рiшeння пoзвiльняти вoєнкoмiв булo eмoцiйнe… Я ввaжaю цe…”

Зважаючи на це, мобілізація торкнеться кожного чоловіка призовного віку, який може бути придатним до несення військової служби.

З 1 квітня мобілізація залишиться такою ж, як і у попередні місяці. Проте кожен чоловік, який є військовозобов’язаним та перебуває на військовому обліку, повинен знати свої обов’язки, якщо стоїть на військовому обліку:

перебувати на військовому обліку за місцем проживання, за місцем роботи, за місцем консульського обліку (якщо живе за кордоном);

прибувати за повісткою або розпорядженням до установ, зазначених у документі;

повідомляти ТЦК про зміну місця проживання (заборонено змінювати його з моменту оголошення воєнного стану без дозволу ТЦК);

своєчасно проходити ВЛК;

проходити військову підготовку, нести військову службу;

у разі зміни місця проживання або виїзду за кордон особисто приходити в ТЦК для зняття з військового обліку;

стати на військовий облік самостійно після прибуття на нове місце проживання;

приходити до ТЦК для актуалізації персональних даних;

повідомляти ТЦК про втрату військово-облікового документа;

своєчасно подавати документи, що підтверджують право на відстрочку.

Чоловіки, які порушують ці правила, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Міра покарання регулюється чинним законодавством України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.