Мобілізація жінок: рахунок піде на мільйони, скільки українок підпадуть під призов

Стало відомо, скільки жінок можуть мобілізувати у разі затяжної війни.

2024 року приблизно до 500 000 осіб можуть залучити до військової служби. Але не менш важливим є мобілізаційний резерв, адже невідомо, скільки триватиме ще повномасштабна російська військова агресія. У рамках дослідження Texty.org.ua підраховано, скільки чоловіків та жінок можуть мобілізувати, повідомляє Фокус.

Автори аналізу вирішили з’ясувати, який спільний мобілізаційний резерв має Україна станом на початок 2024 року. Зазначається, що це важливо у довгостроковій війні на виснаження.

При цьому автори дослідження зазначають, що похибка в підрахунках може бути суттєвою — останній перепис населення проводився 2001 року. Нині ніхто не знає, скільки саме людей залишилося в Україні.

До повномасштабного вторгнення в Україні налічувалося трохи менше ніж 10,5 млн чоловіків віком 18-59 років. Ці дані без урахування мешканців окупованих Криму та Донбасу. Такі дані повідомляли дослідники демографічного прогнозу Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України 2023 року.

Зазначається, що зараз служить не менше 1,1 млн осіб у лавах ЗСУ. Наводяться дані, що вже близько 200–300 тисяч загиблих та поранених військових в Україні. Кількість жінок-військовослужбовців становить понад 60 тис. жінок.

Через окупацію частини територій України 570 тис. чоловіків, без урахування внутрішньо переміщених осіб, не можуть воювати за країну.

За підрахунками, за кордоном перебуває близько 646 тис. працездатних чоловіків. Частина виїхала з окупованих територій через росію.

Варто враховувати, що до цієї кількості входять і чоловіки, які не підлягають мобілізації — багатодітні батьки та люди з інвалідністю. Попередньо їх виїхало 15% від загальної кількості, як і жінок.

За даними, чоловіків з інвалідністю в Україні налічується близько 1,02 млн. Ще 125 тис. наглядають за дитиною або дорослою з інвалідністю, їх також варто виключити з мобілізаційного резерву. Крім того, 123 тисячі – багатодітних батьків.

Читайте також  Зеленський озвучив нову заяву про мобілізацію в Україні

Вказується, що студентів-чоловіків очній формі навчання з можливістю відстрочки від призову на 1 січня 2022 року було 431 тисячу. 5% могли залишитися в окупації, тобто від мобілізаційного резерву слід забрати ще 408 тисяч. 2023 року чисельність нових студентів зросла до 200,2 тис., тобто за два роки — на 180 тис.

Станом на 2022-2023 навчальний рік серед учителів шкіл було 44 тис. чоловіків. За даними, у країні 41 тис. чоловіків-науковців та 16 тис. аспірантів. Ще 50 тис. чоловіків викладають у вищих навчальних закладах чи працюють на педагогічних посадах.

Кабмін навів дані, що заброньовано 528 тисяч, яких теж слід відняти з мобрезерву. Ще у країні 26,6 тис. засуджених чоловіків. Законодавство передбачає, що осіб, які засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини, слід зняти з військового обліку.

Приблизно 1,68 млн осіб в Україні віком від 18-26 років. від загальної чисельності мобілізаційного резерву слід відібрати трохи більш ніж половина – 707 тис.

До того ж від мобілізації також звільнені:

батьки, які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
названі батьки;
близькі родичі загиблих в АТО (4,5 тис.).
У результаті й чоловіків, і жінок 5,6 млн. Але слід враховувати дітей, адже коли в сім’ї є неповнолітня дитина, може служити лише один із батьків.

Отже, 46% жінок віком 18–60 років виховують дітей. Відтак можна вважати, що оголошення мобілізації для жінок без дітей дозволить поповнити резерв на 3 млн осіб.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.