“В Україні громадян будуть позбавляти права на житло за спрощеною процедурою”: кого це стосується?

В Україні вирішили попросити позбавлення права власності на житло. Буде достатньо нотаріального витягу з одного документа, щоб громадянин перестав вважатися власником будинку чи квартири. Оновлені правила стосуватимуться осіб, які залишилися без даху над головою через війну.

Як інформує “Today.ua”, депутат від фракції “Слуга народу” Олена Шуляк нагадала, що українці не можуть отримати компенсацію на придбання нового житла замість власного, якщо у них не оформлена довідка про позбавлення права власності на нього. Вона потрібна, щоб отримати кошти за житловим сертифікатом.

Документ слід оформити протягом 30 днів після вручення житлового сертифіката, тому що гроші за ним бронюються лише цей термін.

Раніше для припинення дії права власності на зруйноване житло треба було збирати пакет документів. Це вимагало часу та сил, а зараз процедура спрощена.

Шуляк, яка очолює Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ВРУ, повідомила, що тепер слід робити громадянам. Виявилося, достатньо отримати витяг з Реєстру пошкодженого та знищеного майна одним з наступних способів:

у державного реєстратора у ЦНАП; у нотаріуса; у міській громаді, на території якої розташоване зруйноване житло. Як отримати виплату за програмою єВідновлення

 

Для нарахування компенсації за державною програмою потрібно виконати нескладні дії:

Написати заяву про зруйноване житло зручним способом: на платформі “Дія”, у нотаріуса чи через ЦНАП. Дочекатися обчислення суми компенсації – її визначить комісія органу місцевого самоврядування. Отримати житловий сертифікат через “Дію”. Обрати нове житло та забронювати гроші на нього у “Дії”. Підтвердження пройде протягом п’яти робочих днів. Втратити право власності на зруйноване житло та укласти угоду купівлі-продажу. Продавець отримає гроші упродовж п’яти днів.

Читайте також  “Платити – справа л*ха”: Львівські “герої парковки” розлютили українців

Житлові сертифікати вже використали сотні українських сімей. На ці цілі держава виділила 1,7 млрд грн. Виплати заброньовано майже на 300 домогосподарств. Найближчим часом вони матимуть змогу купити нові квартири.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.