У найближчі два роки: світові загрожує глобальна катастрофа через колапс Атлантичної течії

Дослідники виявили ознаки колапсу ключової атлантичної течії, яка, якщо станеться, може призвести до кліматичного хаосу на планеті. Про це пише “Space”.

Історія Землі охоплює понад 4,5 мільярди років, протягом яких планета переживала різні кліматичні зміни. Однак деякі з них відбуваються періодично, і вчені вважають, що ми наближаємось до одного з таких моментів. Дослідники виявили ключові ознаки, що попереджають про те, що Атлантичний меридіональний перевертаючий циркуляційний перебіг (AMOC), включаючи Гольфстрім, може незабаром зруйнуватися, викликавши кліматичні зміни в північній півкулі.

AMOC є свого роду “конвеєр”, який переносить теплу воду з півдня на північ і потім повертає охолоджену воду на південь, створюючи сприятливий клімат у Європі та частково у Північній Америці.

Однак у новому дослідженні вчені виявили, що AMOC періодично припиняв свою роботу, що призводило до серйозних кліматичних змін лише за кілька десятиліть.

Команда дослідників з Утрехтського університету припускає, що вже до 2025 року можуть настати подібні події. Нещодавно вчені також стурбовані уповільненням Гольфстріму, частиною AMOC.

У ході нового дослідження було виявлено, що потік прісної води в Атлантичному океані на південній широті 34 градуси може бути індикатором майбутнього колапсу AMOC.

Проте вченим не вистачає довгострокових даних про цей потік прісної води, щоб точно визначити, наскільки близько до колапсу знаходиться AMOC. Попри це факт залишається — потік прісної води продовжує скорочуватися, що збільшує ймовірність кліматичного колапсу.

На думку дослідників, для більш точного прогнозування необхідно моделювати зміну потоку прісної води у північній Атлантиці за останні 2000 років. Це тривалий і витратний процес, але необхідний передбачення можливої ​​дати колапсу.

Поки що вченим не вдалося точно визначити, коли це відбудеться, але вони попереджають, що колапс AMOC призведе до серйозних кліматичних змін по всій планеті.

Читайте також  Донбас на межі екологічної катастрофи

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.