В ЗМІ про це мовчать! А ви знали, що найперше зpобили pоcіянці, коли впaла Авдіївка – ви будете приголомшенi коли побачите…

Перше, що зробили росіянці в Маріуполі – змінили таблички на вʼїзді в місто. Перше, що вони зробили коли впала Авдіївка – змінили назви вулиць. Бо мова має значення.


Так, вона справді має значення і ви це маєте також розуміти кожного разу, коли ви на людях говорите українською, а вдома разом з тапочками, перевзуваєтесь на режим «так удобно». Недавно зустрічалась з українською сімʼєю, познайомили спільні британські друзі. Мама з Києва дуже гарна українська. Її перебиває син зі словами «мам, а зачєм ти с нєй на украінскам гаваріш»… просто картина олією і маслом гхі!

Так, мова справді має значення. І ви це маєте памʼятати кожного разу, коли вдома ви говорите українською, але в компанії, на роботі, зустрічах – переходите на російську, щоб комусь було «удобно». Зовсім недавно була така робоча ситуація, я і ще одна колега розмовляли українською і тут вона каже – може я для зручності перейду на російську? Я не стрималась і аж крикнула в зумі, що всі прекрасно розуміють. Більше того, усі інші також перейшли на українську після цього.

Так, мова справді має значення. І ви це маєте памʼятати кожного разу, особливо коли у вас ростуть діти і дивляться на вас як на найбільший приклад. Бо саме через ці дії – діти потім говоритимуть, що чули цей язик вдома. І переходять на російську в садку чи в школі, не через те, більшість дітей говорить російською. Ні, це не так, вони переходять, бо ви постійно так робите.

Друзі, цей пост не про моралізаторство! Я не у білому пальті тут це пишу. Просто коли ви хочете змін у країні – почніть з себе і своєї сімʼї. Будьте цим прикладом для дитини. Перетворіть радянський наратив «сємья ячєйка общєства» на свою соту, і почуєте як потужно гудить цілий рій. Рідна мова – це мова роду. Наш рід перебитий роками радянської (російської) окупації і русифікації. Вбийте імперію в собі і скоротіть ці їхні кордони, бо ви ж памʼятаєте що ботокс вважає, що кордони їхньої країни закінчуються там, де закінчується їхній язик. Тільки від вас кожного окремо залежить, якою мовою буде говорити наша країна вже найближчі 5 років.

Читайте також  Напад на депутата: побили та в багажнику вивезли в поле (фото)

Сьогодні в міжнародний день рідної мови помер Степан Хмара. Український дисидент, якому українська мова була важливіша навіть на свободу. Молодий лікар, який мав величезне коло пацієнтів у Києві підпільно видавав газету «Вісник» українською мовою. І саме за ЦЕ(!) кгбісти дали йому 7 років тюрми суворого режиму на Сибірі. Мова має значення і ви маєте памʼятати скільки поколінь української інтелігенції вбили, закатували і вислали на сибіри саме через мову!

А ще відмазка про російськомовний ютуб – не працююча. Це ваша відповідальність що і скільки дитина споживає в інтернеті. Вчіть тоді будь-яку іншу мову в ютубі. Єва так англійську наприклад вивчила.

Ми багато вже зробили, порівняно навіть з часів революції гідності. Говорити публічно російською – це моветон. Але у нас у всіх є велике домашнє завдання – ставати справжніми громадянами країни. І так, мова тут ой, яке сильне має значення. Я розумію, що тут не працюватиме ні лагідна українізація, ні примус. Працюватиме – державна політика, освіта, література. В школі мають вчити дітей класним українським творам, яких тьма. А на уроках мови – не розбирати синтаксис, а говорити про дисидентів і вчити їхні біографії і що вони зробили для України і мови. Ну і звісно сімʼя. Дорослі мають взяти на себе цю місію і подорослішати. Бо українська – це зараз чітка позиція.

Люблю вас дуже!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.