Третя платіжка за газ: за що саме і скільки доведеться платити прикарпатцям

Мешканцям Івано-Франківщини надходитимуть додаткові квитанції на оплату комунальних послуг щодо газопостачання – так звана третя платіжка за газ.
Про це пишуть Версії з посиланням на “Фокус”.

Третя платіжка за газ – що це
Після початку реформування газового ринку в Україні платіжка розділилася на дві, тобто тепер за газ і за його розподіл треба платити окремо. Однак виявилося, що є ще й третя платіжка – за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Таким чином, тепер за газ, доставку та обслуговування внутрішньобудинкових систем споживачі платитимуть окремо.

Зауважимо, що наразі в Україні немає тарифів на роботи з обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Їх має встановити й докладно розписати НКРЕКП. Після цього тарифи будуть опубліковані на ресурсах облгазів.

Третю платіжку за газ українці отримають у лютому за січень, уточнив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Але це стосується лише тих, хто провів загальні збори співвласників багатоквартирних будинків і визначився з виконавцем послуг. Власники квартир, які не подали заявку на приєднання до Колективного договору, автоматично приєднуються до Типового договору.

Звідки взялася третя платіжка за газ, чи закріплена в законі
“Якщо сказати так, як воно закріплено в законодавстві, українці платитимуть за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Простими словами – це платіж за технічне обслуговування труб та обладнання постачання газу в будинок”, – пояснила адвокатка Адвокатського бюро “Івана Хомича” Олена Воронкова.

Третя платіжка за газ – хто платитиме
Третя платіжка за газ надходитиме мешканцям багатоквартирних будинків. Однак як звернула увагу Воронкова, багатоквартирними будинками вважаються і ті, де розміщені дві квартири, і ті, де є 50 квартир.

Більшості споживачів сплата третього рахунку за газ все ж не стосується, каже енергетичний експерт Юрій Корольчук.

Читайте також  На Прикарпатті за добу 23 нових випадки COVID-19, двоє померлих

“У них як було дві платіжки, так і залишиться. Більшість керівних компаній уже давно уклали угоди з облгазами, тож споживачі навіть не знають, що сплачують цю третю платіжку. Бо облгази включили ці суми до платіжки розподілу”, – пояснив експерт.

За його словами, третя платіжка за газ може надійти мешканцям відомчих будинків чи гуртожитків через те, що їхній власник свого часу не уклав договір з обслуговувальною організацією (тим же облгазом), яка б забезпечила роботу з обстеження. Або це можуть бути нові будинки.

“Керівні компанії тривалий час не хотіли підписувати ці договори, але зараз їх поставили в ситуацію, що вони зобов’язані це зробити. До того ж раніше не було порядку, як це робити та скільки це коштує – тобто не було рішень НКРЕКП та Міненерго. Якщо б вони були, все можна було б зробити раніше та простіше”, – розповів Корольчук.

За що надходить третя платіжка за газ: сервіс
До технічного обслуговування систем газопостачання входять:

перевірка наявності вільного доступу до газопроводів і газового обладнання,
перевірка стану пофарбування і кріплень газопроводу,
перевірка наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку,
перевірка стану ущільнення міжтрубного простору,
технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах і газовому обладнанні;
технічне обслуговування газовикористовувального обладнання, призначеного для опалення місць загального користування;
перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів;
усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.
Третя платіжка за газ – скільки коштує
Як пояснила Воронкова, наперед буде важко визначити, яка сума надходитиме у третій платіжці за газ, адже в один період може йтися лише про огляд мереж, а в інший – про ремонт і заміну. Однак більшість комунальних платежів залежать від обсягу споживання, тому тут не має відбутися нічого катастрофічного.

Читайте також  До Івано-Франківська завітає командир легендарного підрозділу «Госпітальєри» Яна Зінкевич

“Щодо конкретної суми до сплати за такою квитанцією, то наразі затверджені лише граничні рівні вартості робіт з обслуговування, і вартість таких робіт визначатиметься вже виконавцем. Періодичність проведення робіт з обслуговування внутрішніх систем передбачено проводити раз на 3 і 5 років залежно від типу та обсягу робіт. Наперед важко сказати, яка сума буде виставлена за такою платіжкою. Але якщо звернутися до Методики розрахунку вартості таких робіт, то найменшим платежем є сума на 8 грн на 1 одиницю. Проте розслаблятися не варто, бо є і показник 815,02 грн за роботу з 1 одиницею”, – розповіла юристка.

Таким чином, наразі відомо, що розмір третьої платіжки за газ коливатиметься залежно від типу та обсягу робіт, він може становити як 50-100 грн, так і 4 000 грн. Варто зауважити, що цей платіж ділитиметься між усіма власниками.

За словами Корольчука, сума третьої платіжки насамперед залежить від стану мереж і самого об’єкта: великий він чи малий, новий чи старий, багатоквартирний будинок чи гуртожиток.

“На сьогодні відштовхуються від того, що квартира має платити близько 300 грн – це сума за три роки. Те, що споживач платитиме раз на три роки, малоймовірно, бо це було б складно упорядкувати юридично. Бо споживач не зобов’язаний тримати в голові цю інформацію і раз на три роки “ловити” повідомлення про необхідність сплати. Тому, найімовірніше, споживачі сплачуватимуть або близько 100 грн на рік, або 8-10 грн щомісяця”, – вважає експерт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.