Сеpвіз “Рибки” з сеpванта. Ви здивуєтеся, коли дiзнаєтеся їхнє спpавжнє пpизначення. Фото.

У наших бабусь та мам завжди були серванти з великою кількістю різних сервізів.

Вони були різної якості і колірної гами, на 6 і на 12 персон.

Серед них був дивний сервіз «Рибки». Він був білого, червоного, золотого і синього кольорів.

Більшість людей ніколи ним і не користувалися, сприймаючи набір рибок як елемент декору. Адже маленькі рибки були схожі на незручні стопки, а велика рибка нагадувала графин. Проте ніхто з них нічого не пив.

Яка історія сервізу «Рибки»
Сервіз «Рибка» складався з графина об’ємом 700 мл і 6-ти чарок по 30 мл. Набір для алкоголю у формі рибок вигадав грузинський художник Барамідзе Абесалом Давидович. Відомо, що перший набір був виготовлений у білому й золотому кольорах. 1956-1959 років цей сервіз був представлений на різноманітних закордонних виставках кераміки та отримав визнання і популярність.

1960 року почалося виробництво сервізу «Рибки» на заводах у Ризі і Тбілісі, потім на відомому Полонському порцеляновому заводі у Хмельницькій області і на Городницькому порцеляновому заводі Житомирської області.

Сервіз отримав назву «Сімейство коропів». У магазинах Радянського Союзу графин можна було купити за 2 рублі 55 копійок, а стопки – за 50 копійок. Легендарний сервіз продавався майже 30 років, за цей час його купили майже в кожну оселю.

Сервіз «Рибки» – ціна сьогодні

Якщо стан сервізу хороший і повний комплект, є графин і всі чарки, колекціонери готові заплатити від кількох сотень до кількох тисяч гривень.

Все залежить від рідкісних забарвлень «рибок» та місця виготовлення. Особливо цінуються набори з клеймом радянських керамічних заводів, як-от ЛФЗ або «Гжель».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.