Важливо! Сумно і соромно! Мобілізація час коли держава насправді згадала про людей з інвалідністю

Подаємо мовою оригіналу:

Валерій Сушкевич

❗❗❗МОБІЛІЗАЦІЯ: ЧАС, КОЛИ ДЕРЖАВА НАСПРАВДІ ЗГАДАЛА ПРО ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ…
Я національно свідома людина …Не політик… Не популіст…
Домінанта моєї свідомості – АРМІЇ ПОТРІБНІ ВОЇНИ!

УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО ПОТРЕБУЄ ПОПОВНЕННЯ, ЩОБ ЗУПИНИТИ НАВАЛУ КРАЇНИ-ВБИВЦІ!
У мене таке відчуття, що попередні і нинішні законодавчі пропозиції зроблені провокативно-деструктивно, щоб затягнути процес РЕАЛЬНОЇ ШВИДКОЇ МОБІЛІЗАЦІЇ повносправних чоловіків.
Хочу дуже помилитись в цьому сенсі!

Не можу зрозуміти, чому і в першому, і в другому законопроєктах про мобілізацію тема мобілізації людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, стала майже центральною.
Це обурило і, навіть, шокувало суспільство та здивувало правозахисні організації в Україні і закордоном.

Я займаюсь проблемами людей з інвалідністю не один десяток років і можу сказати, що весь час і в тому числі – сьогодні ДЕРЖАВА ЕКОНОМИЛА НА ЛЮДЯХ З ІНВАЛІДНІСТЮ…
Це є і тепер – здебільшого мізерні пенсії (50-75 $), поступове звуження кількості та обсягу пільг і гарантій без адекватної заміни у соціальному захисті, відсутність належного доступу до навчання, лікування, реабілітації, культури, праці; бар’єрність усіх послуг; відсутність архітектурної, інформаційної, транспортної та цифрової доступності тощо.

Ніколи щодо людей з інвалідністю не виконувалося в повній мірі законодавство, яке передбачало забезпечення їхніх прав і соціального захисту! Щось людям з інвалідністю взагалі не надавали, щось їм надавали в мізерних розмірах або частково, щось надавали періодично, щось у них постійно «відщипували», експериментували у соціальній сфері не на краще та…
Інколи хочеться кричати: під час війни всі зазначені проблеми нікуди не поділися, вони навпаки глобалізувались та ще більше ускладнились❗❗❗

Наявність в родині людини з інвалідністю – це автоматично означає в більшості випадків перебування цілої сім’ї за межею або на межі бідності! Велика кількість з них не можуть навіть вийти з житла та потрапити до укриття! Сьогодні абсолютна більшість ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ НЕ МОЖУТЬ ЖИТИ САМОСТІЙНО! ВОНИ ВИЖИВАЛИ ЯК МОГЛИ ТА ВИЖИВАЮТЬ ЯК МОЖУТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ БЛИЗЬКИХ!
Що в новому законопроєкті про мобілізацію?
Частково усвідомили абсурд мобілізації людей з інвалідністю, але планується переогляд на придатність до військової служби тих, хто отримав інвалідність, починаючи з 24 лютого 2022 року!
При цьому енергійно взялися за мобілізацію рідних і близьких людей з інвалідністю, тих, хто компенсуючи неувагу держави, незабезпеченість підтримки і соціального захисту людей з інвалідністю, доглядає та рятує їх у повсякденному житті під час війни!
Точно хочуть мобілізувати чоловіків, які мають дружин із ІІІ групою інвалідності!

Читайте також  Яке сьогодні, 15 червня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Уявіть собі жінку, у якої ампутована рука, нога, або паралізовані кисті рук, ампутована одна нирка при наявності патології в іншій нирці, чи вона тотально нечуюча та інше, при цьому у неї одна-дві неповнолітні дитини…пенсія по інвалідності – 2100 грн, працевлаштування – інколи є, інколи немає… Але чи можна в такої жінки під час війни мобілізувати чоловіка❓❓❓❗❗❗
Чи хтось свідомий, як вона буде виживати під час війни❓❓❓❗❗❗
Не буду обтяжувати свій допис всіма бідовими прикладами щодо мобілізації близької людини навіть для особи з інвалідністю ІІІ групи!
ЖАХЛИВИМ ВИГЛЯДАЄ ТЕ, що ускладнюється процедура звільнення від мобілізації доглядальників за особами І та ІІ груп інвалідності!

ЗАМІСТЬ ТОГО, ЩОБ НА ВІЙНУ ВІДПРАВИТИ ТИХ, ХТО НЕ МАЄ ІНВАЛІДНОСТІ ТА НЕ МАЄ БЛИЗЬКИХ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ХОЧУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ ТИХ, КОМУ Й БЕЗ ВІЙНИ СКЛАДНІШЕ ЗА ВСІХ, ХТО ВИКОНУЄ СОЦІАЛЬНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ТА ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ ЩОДО ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ❗❗❗

Шановні народні депутати! Я разом з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю, яку очолюю, звертаю вашу увагу:
– на майже мільйон осіб, які залишаються поза мобілізацією, в тому числі ті, які проходять службу в різних силових відомствах і підрозділах цивільного захисту. Вас не шокує, що поліціянти з обласних підрозділів відмовляються від мобілізації, і вважають, мабуть, себе менш придатними до мобілізації ніж люди з інвалідністю❓❗
– за інформацією голови комітету ВР Дмитра Наталухи щонайменше 3,4 млн чоловіків призовного віку знаходяться поза увагою ТЦК. Все, що про них знає держава, – це їхній ідентифікаційний номер. Вони не за кордоном, вони не в ЗСУ, вони не люди з інвалідністю, вони не навчаються, вони не працевлаштовані…Їх, мабуть, важче мобілізувати, а легше мобілізувати або людей з інвалідністю, або тих, хто за ними доглядає, бо вони значаться як отримувачі мізерної пенсії і державної допомоги❗❗❗

Читайте також  “Допомагав ховати померлого від коронавірусу”: на Тернопільщині коронавірусом заразився мер міста

Сумно і соромно, що законопроєкт зорієнтований на це…
І все ж, шановні народні депутати, вірю в те, що здоровий глузд, розуміння ефективних пріоритетів мобілізації дасть вам можливість виправити неправові, антисоціальні, бідові чинники законопроєкту і швидко прийняти важливий закон, який сьогодні потрібен, щоб ЗСУ поповнилось героїчними українськими воїнами!

У зв’язку з цим ми, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, напрацювали пропозиції і надішлемо їх вам. Кілька деяких викладень депутатських поправок до законопроєкту 10449, які ми підготували:
– виключити норму щодо переогляду на придатність до військової служби осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп, яким інвалідність була встановлена з 24 лютого 2022 року як норму, що суперечить іншим положенням законопроєкту, якими передбачено звільнення осіб з інвалідністю від мобілізації.
Натомість передбачити переогляд зазначених осіб в порядку, визначеному Урядом, медико-соціальними експертними комісіями, крім тих, у кого відсутні (ампутовані) внутрішні органи (орган), кінцівки (кінцівка), наявні складні сенсорні (відсутній слух, мовлення, зір), інтелектуальні чи психічні порушення, чи причина інвалідності «з дитинства». Впродовж війни відповідно до перевірок за дорученням РНБО про роботу МСЕК та ВЛК стало зрозуміло, що більш фахово і реально визначається інвалідність у МСЕК;
– звільнити від мобілізації чоловіків дружин з інвалідністю ІІІ групи, повнолітніх дітей батьків з інвалідністю ІІІ групи та батьків повнолітніх дітей з інвалідністю ІІІ групи;
– залишити у законодавстві України діючу норму про звільнення від строкової (базової) служби людей з інвалідністю.

І останнє: одночасно законопроєктом 10449 (про мобілізацію) розглядається законопроєкт 10379, в якому передбачається, що якщо людина з інвалідністю ІІ чи ІІІ групи не з’являється на медичний огляд, то буде позбавлена волі строком від 3 до 5 років. Чи свідомі народні депутати щодо прийняття цієї норми?

Читайте також  “Львів давно вже не україномовне місто”: Ірина Фаріон рознесла “рускій мір”

Багато написав… Але ще більше хочеться дати розуміння і знову ж – усвідомлення: ЗУПИНІТЬ БОЛЮЧУ ДЕСТРУКТИВНУ ТЕМУ МОБІЛІЗАЦІЇ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ І ТИХ, ХТО ЗА НИМИ ДОГЛЯДАЄ!
Я – перший народний депутат в історії України, який особисто добився дозволу служби людей з інвалідністю в ЗСУ, але ДОБРОВІЛЬНО! А ТАКІ ВОЇНИ Є І БУДУТЬ!

Друзі, шановні колеги, прошу максимального поширення цього посту, щоб донести цю болючу тему до народних депутатів!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.