Хвиля замінувань в Івано-Франківську: хто надсилає повідомлення та як із цим жити

Вибухонебезпечних предметів під час проведення перевірочних заходів по жодному з неправдивих повідомлень про замінування на даний час не виявлено.

Вже декілька днів поспіль на електронні адреси навчальних закладів та торгових центрів надходять листи зі змістом про замінування. На всі такі виклики, кажуть у поліції, відповідні служби оперативно реагують.

У понеділок, п’ятого лютого, деякі навчальні заклали, зокрема, 19-й ліцей, Природньо-математичний ліцей та садок для дітей з обмеженими можливостями “Буратіно” отримали повідомлення про замінування.

Інша навчальні заклади, зокрема, міські ліцеї, через анонімні погрози підірвати навчальні заклади, перейшли на “дистанційку”.

«Я не готовий в умовах війни не реагувати на замінування. Є правоохоронні органи, Служба безпеки, які мають реагувати на ці виклики, і вони дбають за безпеку дітей. Ми зобов’язані сьогодні реагувати на звернення правоохоронних органів і діяти в межах тих рекомендацій», – емоційно розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у програмі «Запитай у влади».
За його словами, від міської влади були звернення до відповідних органів щодо зменшення кількості повідомлень щодо замінування.

«Але, не дай Боже, може бути 300 разів повідомлення фейкові, а 301-й раз бути реальним. Що ми будемо тоді робити, якщо залишимо дітей і станеться трагедія? Тому нехай десять разів це (евакуацію, – ред.) це зробити, але щоб усі були живі та неушкоджені», – додав міський голова.
Руслан Марцінків наголошує, що в умовах повномасштабної війни та військових дій, коли росіяни зруйнували сотні шкіл та навчальних закладів, жодне місто в Україні не може бути безпечним на 100 відсотків. І ніхто не виключає, що десь може бути замінування не фейкове.

Як довго доведеться працювати у такому режимі, освітяни поки не знають, адже листи із погрозами замінувань навчальні заклади отримують буквально щодня.

Читайте також  У Франківську легковик вилетів з дороги і врізався у паркан (ФОТО)

Ускладнює ситуацію й те, що псевдозамінування співпадають із повітряними тривогами.

«Це найгірше, тому що в такому випадку ми змушені просити батьків забрати дітей, адже вчитель не може їх залишити у підвалі і не може вивести на вулицю. Тому деякі заклади, в яких є такі повідомлення, прийняли рішення перейти на дистанційну форму навчання», – розповіла очільниця Департаменту освіти та науки міської ради Вікторія Дротянко.

Тим часом правоохоронці, вибухотехніки та кінологи продовжують обстежувати заклад за закладом. І йдеться не лише про школи, а й торгові та розважальні центри, державні установи, тощо.

«Багато викликів, дуже багато роботи, щодня ми маємо по п’ять-шість виїздів, а за останній тиждень було дуже багато», – розповів майор поліції Степан Матеха, т.в.о. начальника відділу вибухотехнічої служби.
За всіма фактами проводяться досудові розслідування за ч.1 ст. 259 кримінального кодексу України, у рамках якого поліція встановлює походження електронних адрес та встановлюють осіб, причетних до розсилки таких листів. На сьогодні правопорушників не знайшли.

Хто розсилає повідомлення?
Повідомлення на електронні адреси навчальних закладів поступають від анонімів, зокрема, до Вовчинецької гімназії, приміром, від невідомого, на прізвище Вертовський.

Як розповів директор навчального закладу Петро Павлюк, текст подається російською мовою, в якому йдеться про те, що він ненавидить українських уряд і він заклав дуже багато вибухівки у приміщення гімназії і всі обов’язково помруть, а він наведе порядок.

За попередньою інформацією, що повідомлення надходять із росії чи підконтрольних їй територій.

До слова, на сьогодні, п’яте лютого, запланована розширена нарада із правоохоронними органами, після якої освітяни зможуть дати якісь орієнтири та зорієнтувати батьків та вчителів.

Що кажуть у СБУ
У Службі безпеки України зазначають, що протягом 2024 року значно зросла кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, зокрема, про мінування, не лише щодо об’єктів на території Івано-Франківської області, але й по всій території держави.

Читайте також  На Прикарпатті надійшло повідомлення про замінування школи: на місці працюють рятувальники та вибухотехніки

Такі повідомлення, переважно, надходять на адреси електронної пошти державних органів, державних та приватних юридичних осіб і стосуються «замінування» не лише закладів освіти, але й адміністративних установ, органів місцевого самоврядування, судів, торгових центрів тощо.

Ці повідомлення надсилаються з використанням VPN та анонімізаторів, щоб приховати відправника.

Крім того, завідомо неправдиві повідомлення про замінування здійснювались із використанням російських операторів мобільного зв’язку з території рф або ТОТ, а також з використанням закордонних сервісів SIP-телефонії, телефонних сервісів Інтернет-месенджерів «Viber» та «WhatsApp», ІР-телефонії, мобільних точок доступу зі зміненими даними кінцевого обладнання, проксі-серверів, кінцеве обладнання яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях України, рф або за кордоном.

При цьому, вибухонебезпечних предметів під час проведення перевірочних заходів по жодному з неправдивих повідомлень про замінування на даний час не виявлено.

До теми
Франківський активіст, волонтер та доброволець Володимир Шпег у соцмережі висловився про те, як убезпечити школи від «замінувань», зокрема, закупити в навчальні заклади металорамки.

«Вартість приблизно 230 000 якщо брати потужну, якщо з простіших, то можна і за 52 000. Я думаю, як збирати на різні штори та потреби, то бігом, а як щось дійсно потрібне то немає. З кожної сім’ї буде приблизно 400 грн в залежності від кількості учнів в школі», – йдеться у дописі.
Володимир Шпег наголошує, що такі дії убезпечать сам навчальний заклад учнів чи студентів від того, що туди можна принести «щось небажане». Окрім того, це ще й додасть певної дисципліни учням.

«Буде дисципліна для учнів, бо знаючи теперішню молодь можна очікувати на будь-які пакості. Не одноразово в патрулі, ми зупиняли молодих осіб шкільного віку і в них, були при собі заборонені предмети. Тому, я думаю такі дії варто підтримати і втілити!», – додає волонтер, наголошуючи, що це вихід, зокрема, для батьків, які змушені кидати роботи та забирати дітей.
До слова, зауважує Шпег, приватні школи не заміновують, адже там вже є метало рамки, а, відповідно, й безпека.

Читайте також  “В мене також нема світла годинами, а в сусідів – є”, – мер Івано-Франківська

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.