В Україні стрімко падає курс долара: що робити українцям

В Україні продовжує дешевшати долар, його вартість до гривні зменшилась за два останніх тижні на одну гривню, або на 2,5%, це немало для курсу валют за такий короткий термін. Тобто зараз на готівковому ринку американська валюта коштує стільки ж, скільки місяць тому.

Про це пише ТСН.

Що відбувається на ринку валют
Весь минулий тиждень долар дешевшав. За інформацією спеціалізованих сайтів finance.ua та minfin.com.ua, за цей час середній курс знизився на 67 коп. у продажу (до 38,24 грн/долар) і на 60 коп. (до 37,58 грн/долар) у купівлі. Найнижчий курс продажу у банках склав 38,10 грн/долар, найвищий курс купівлі – 38 грн/долар.

Аналогічно поводив себе і курс євро: за тиждень євровалюта подешевшала у продажу в середньому на 98 коп. (до 41,77 грн/євро) і на 99 коп. у купівлі (до 41,01 грн/євро). Тобто наші експерти тиждень тому мали рацію, коли не радили купувати валюту, бо вона має ще подешевшати.

На нелегальному ринку, за даними сервісу “міняйло” (miniaylo) сайту finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, середній курс продажу долара плавно зменшився з 38,85 до 38,15 грн/долар або на 70 коп. Курс купівлі був волатильним, тобто помітно коливався то вгору, то вниз, коливання склали 1,1 грн між мінімумом та максимумом, це від 36,90 до 38,10 грн/долар. У неділю, 21 січня, середній курс продажу склав 38,27 грн, курс купівлі – 37,50 грн/долар.

Середній курс євро у нелегалів плавно знижувався весь минулий тиждень як у купівлі, так і в продажу, причому спред, тобто різниця між курсами, майже не мінявся і становив 20-22 коп. У підсумку за тиждень євровалюта подешевшала у продажу на 95 коп., до 41,74 грн/євро, у купівлі на 92 коп., до 41,58 грн/євро.

Читайте також  "Долар продовжує шаленіти, курс валют вражає українців": експерти сказали, чого чекати в обмінниках

Нацбанк продовжив зміцнювати гривню як до долара, так і до євро. На понеділок, 22 січня, регулятор встановив офіційний курс 37,52 грн/долар (-32 коп.) та 40,84 грн/євро (-55 коп.). Співвідношення долар/євро складає 1,09, як і тиждень тому.

На думку експертів, зниження курсу долара мало цілком ринкові причини, на відміну від подорожчання, яке почалось в останню декаду грудня минулого року.

“Місяць тому простежувались панічні настрої населення, підігріті спекулятивними чинниками, на яких продавцям валюти вдалось непогано заробити, – констатував Олександр Охріменко. – Зараз попит на валюту низький, як на міжбанківському ринку, так і на готівковому, а пропозиція висока. Це ринковий чинник, який призвів до помітного здешевлення валюти”.

Продавати чи купувати валюту
Думки експертів різні.

Олександр Охріменко та Олег Пендзин підтвердили свої попередні прогнози.

Охріменко вважає, що валюта ще може подешевшати, тому радить проявити витримку, і без крайньої необхідності весь поточний тиждень не робити ніяких операцій з валютою: не купувати і не продавати.

Олег Пендзин наголосив: коли долар дешевшає, це робить ще більш вигідними гривневі депозити, які, до речі, продовжують залишатись прибутковішими, ніж вкладення у валютний кеш.

“Ті, хто придбав готівкові долари два-три тижні тому по курсу 39 гривень і більше, вже втратив приблизно гривню на кожному доларі і тепер чекатиме, доки американська валюта подорожчає принаймні до 40 гривень, аби повернути понесені збитки, це не менше, ніж півроку. А ті, хто тримав гроші на гривневому депозиті, за цей час заробили у середньому 0,5% річних або приблизно 20-22 коп. на кожних 39 гривнях, еквівалентних одному долару”, – підрахував Олег Пендзин.

А от Андрій Шевчишин, зазначив, що довготермінове інвестування у валюту вважається найменш ризикованим на випадок різкого зниження курсу гривні. Тому він радить зараз купувати долари, які дешевшають.

Читайте також  "Долар на порозі різкого стрибка, очікується провал курсу валют"

“Йде війна, девальваційні очікування гривні залишаються, – говорить експерт. – Зараз попит на валюту низький, тому є вибір банківських установ, де курс найбільш вигідний. Той, хто моніторить ринок, зможе заощадити зараз і заробити у майбутньому”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.