Конфіскація машин: водіїв уже попередили, хоч не виїжджай

Водіїв попередили, у яких випадках конфіскують авто
Введений в країні воєнний стан передбачає ряд обмежень і нових правил, яких потрібно дотримуватися. Зокрема, за порушення водіям серйозної заборони пропонують не штрафувати власника, а одразу конфіскувати авто, пише mmr.net.ua.

Центр протидії дезінформації при РНБО роз’яснив, що просто виписати штраф водію транспортного засобу через те, що не встановлено глушників або еквівалентних пристроїв для зниження шуму у вихлопній системі мало.

Натомість пропонується автомобілі, що порушують це правило, конфіскувати. Але наголошується, що ця пропозиція викликає питання щодо законності вилучення майна у воєнний час.

Українське законодавство, включаючи Конституцію України, Цивільний кодекс та спеціальне законодавство щодо воєнного стану та вилучення майна дозволяє такі дії.

При цьому важливо зазначити, що конфіскація не означає втрати права власності. Держава зобов’язана надати компенсацію, а транспортні засоби можуть повернути після того, як пройде військова необхідність у ній.

Варто зазначити, що військові зараз мають право вилучати транспортні засоби для подальшого їх використання в зоні активних бойових дій з подальшим поверненням.

Вилучення приватної власності регулюється 4 строгими критеріями:

Компенсація є обов’язковою, оцінка майна проводитиметься до або після конфіскації;
Рішення про конфіскацію майна приймається вищим керівництвом ЗСУ чи спеціально призначеними підрозділами з погодженням державної адміністрації;
Важливо, щоб процедуру було документально оформлено. Складається стандартний акт, у якому детально описується причина вилучення, специфіка майна та розмір компенсації;
Проводиться попередня оцінка та власнику видається оригінал оцінки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.