Мобілізація в Україні: чи матимуть право на відстрочку українці з 3 групою інвалідності

Новий законопроект щодо мобілізації, представлений Кабінетом Міністрів України, викликав обурення та неспокій серед громадян. Адвокат Роман Лихачов звернув увагу, що документ, поданий до Верховної Ради, вводить двозначність в питанні відстрочок від мобілізації для осіб із інвалідністю.

Як прийняття нового закону може вплинути на осіб з інвалідністю
З одного боку, деякі норми передбачають, що всі особи із інвалідністю отримають відстрочку. З іншого боку, у законопроєкті, за словами Романа Лихачова, існують положення, які заявляють, що право на відстрочку мають лише ті, хто має 1 або 2 групи інвалідності.

Щодо тих, хто має 3 групу інвалідності, законопроєкт не надає чіткого визначення їхнього статусу в питаннях мобілізації. А отже в документі відсутнє чітке регулювання щодо їхнього призову або відстрочки.

Досить багато змін. В цілому вони спрямовані на те, щоб зменшити кількість відстрочок і зменшити кількість звільнень з військової служби. Тобто фактично є проблеми з мобілізацією і держава цими законами просто зменшує кількість осіб, які мають право на відстрочку, – наголосив адвокат.

Крім того, Лихачов вказав на те, що студенти, які отримують освіту на тому ж рівні, що вже мають, втрачають право на відстрочку. Це може вплинути на тих, хто вже здобуває вищу освіту і вирішить продовжити навчання на іншому факультеті чи за іншою спеціальністю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.