Блокування карток, штрафи та інші заборони: які обмеження чекають ухилянтів від мобілізації

В законопроєкті про посилення мобілізації в Україні передбачено низку заходів, які можуть бути застосовані до українців за відмову з’явитися до ТЦК.

Законопроект розміщений на сайті парламенту.

У законопроекті зазначається, що до громадян, які “порушили законодавство”, можуть бути застосовані так звані “тимчасові заходи”.

Ухилянтів будуть вносити до Єдиного реєстру боржників. Також до них застосують низку обмежень.

Зокрема:

Заборона на виїзд за кордон: незрозуміло, чи тільки на період війни, або й після її закінчення.
Заборона на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном: неможливо буде купити, продати, подарувати, переписати авто, квартиру, дім й так далі.
Обмеження в праві керувати транспортним засобом та отримання посвідчення водія.
Обмеження прав розпоряджатися коштами та іншими цінностями: скоріше за все, ця стаття передбачає блокування банківських рахунків.
Відмова у підписанні кредитних договорів: ухилянтам не будуть видавати кредити.
Зупинення отримання пільг та послуг від держави.
Відповідно до законопроекту, людям, які знаходяться за кордоном та ухиляються від мобілізації, припинять надання консульских послуг у закордонних дипломатичних установах України, якщо вони не будуть мати при собі військово-облікових документів.

Окрім того, за “порушення законодавства про військовий обов’язок” українців збираються штрафувати на суму від 34 до 85 тисяч гривень. А якщо це було вчинено “за умов особливого періоду”, сума штрафу відчутно зростає – від 153 до 204 тисяч гривень.

Також тепер не можна відмовитися від проходження військово-лікарської комісії. За відмову можна опинитися за гратами на строк від трьох до п’яти років.

Раніше ми писали про те, як ТЦК проводить вибіркову мобілізацію на Буковелі та околицях.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.