Малозабезпеченим українцям будуть видавати кредити, які можна НЕ віддавати

У двох випадках.

Малозабезпеченим українцям видаватимуться кредити за програмою, ініційованою Мінсоцполітики.

Йдеться про перезапуск програми «Рука допомоги», у рамках якої працездатні безробітні українці з малозабезпечених сімей можуть отримати позику у розмірі 100,5 тис. грн.

Ці кошти призначені для відкриття та розвитку власної справи.

У 2023 році вказана сума дорівнює 15 мінімальним зарплатам. Гроші можна направити на купівлю матеріалів та обладнання для запуску бізнесу. Фінансова підтримка зворотна – можна віддавати кошти однією сумою через три роки після її отримання, або достроково – частинами.

Позичальник не зобов’язаний повертати всю суму — розмір кредиту зменшується на суму сплачених податків та зборів. Разом з тим, фінансову допомогу взагалі можна не повертати державі, якщо завдяки їй підприємцем:

сплачено податки, збори і єдиний соціальний внесок у сумі, що перевищує суму наданої допомоги;
у перший рік з дати отримання допомоги, за направленням центру зайнятості працевлаштовано не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.
Для участі у програмі працездатні малозабезпечені громадяни мають надати до центру зайнятості документи:

бізнес-план;
заяву про надання фінансової допомоги;
довідку про несудимість.
Спецкомісія розгляне документи та надасть письмове рішення.

Учасник програми, якому погодять допомогу, повинен зареєструватися як ФОП або створити юридичну особу протягом 30 днів від дати отримання повідомлення.

Потім йому слід подати рахунок-фактуру та договір, укладений із постачальником/продавцем обладнання та матеріалів до центру зайнятості для отримання виплати.

Тільки після цього ЦЗ перерахує кошти на рахунок постачальника чи продавця.

Влада сподівається, що ініціатива допоможе стати економічно незалежними малозабезпеченим українцям, які можуть і хочуть працювати на себе. Вони в перспективі мають перестати бути бідними та не отримувати мізерну виплату від держави.

Читайте також  СБУ затримало трьох найбільших аферистів «Хеліксу» - Нагуту, Фелика і Воронцова

У чому проблема ініціативи?
Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський скептично відреагував на нову пропозицію влади.

– Більшість малозабезпечених людей не готова розпочати власну справу. Вони не готові ризикувати, не мають ділових якостей та досвіду для ведення бізнесу.

Людей лякає те, що у разі провалу, їм доведеться повертати отримані кошти, що ще більше погіршить їхнє матеріальне становище.

Далеко не усі можуть підготувати реалістичний бізнес-план, який буде схвалено комісією, – пояснив експерт.

Аналітик пояснив, що Кабмін виділив на ці цілі лише 9,6 млн грн, тому гроші отримають близько сотні людей. Причому, якщо не вирішиться питання з макрофінансовою допомогою від наших партнерів, можливість уряду профінансувати програму у наступному році залишиться під питанням.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.