Є деякі нюанси: якою буде індексація пенсій українцям у 2024 році

У березні наступного року в Україні вчергове проіндексують пенсії – Кабмін запустить нову пенсійну реформу, що передбачає запровадження бальної системи.

Чого варто очікувати пенсіонерам розповів колишній працівник Пенсійного фонду Сергій Коробкін, інформує “Суспільне.Спротив”.

За його словами, індексація пенсій запланована на 1 березня 2024 року. Бальна система, яку планують запровадити, покликана вирівняти диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію і тими, хто вийшов нещодавно. Завдяки їй, виплати пенсіонерів, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

“Нам треба ще розібратись, що буде з 1 січня, бо там є певні нюанси. Цьогоріч в законі про бюджет записано, що порядок і терміни проведення індексації має вирішити уряд окремим рішенням. Тобто така постанова зазвичай ухвалюється у лютому. Яким буде механізм індексації цього року — ми ще не знаємо. Є певні чутки, що це буде нова система з урахуванням балів так званих. Було анонсовано в уряді, що індексація буде для всіх абсолютно пенсіонерів. На практиці не завжди так трапляється. Інколи, на жаль, кажуть, що буде всім, а коли проходить перерахунок, то він не для всіх робиться”, — наголосив експерт.

Сергій Коробкін вважає, що пенсійні виплати можуть бути підвищені на 16%.

“У нас половина бюджету порожня. Тобто бюджет ухвалили, у ньому записано, що нам потрібно понад трильйон гривень, а у нас є лише половина. Все це має бути вирішено за рахунок міжнародної допомоги, але її нам не гарантували. Нещодавно були додаткові заяви, якщо не буде міжнародної допомоги, то відповідно почнуться проблеми з фінансуванням соціальних виплат”, – пояснив він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.