Незважаючи на війну, зарплати вчителів зростуть уже з 1 січня

Незважаючи на війну та складнощі з бюджетом, зарплати вчителів зростуть із 1 січня. Підвищення зарплат освітянам закладено до бюджету-2024. Сумарно зарплати вчителів протягом року стануть вищими на 21%. Їх планують підвищувати у два етапи.

Незважаючи на війну, зарплати вчителів зростуть уже з 1 січня – today.ua
Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Крім того, голова Міносвіти Оксен Лісовий розповів, як усе відбуватиметься.

Вчителі, мабуть, одна з найбільш недооцінених категорій бюджетників. Влада рік у рік обіцяла їм підвищення зарплат, але при цьому зазвичай саме їм грошей на підвищення у бюджеті не вистачало. А з початком війни вчителям скасували навіть ті доплати до основної зарплати, які вони мали, залишивши більшість педагогів із заробітком, який не дотягує навіть до середнього рівня по країні.

Однак у 2024 році, незважаючи на війну, зарплати вчителям вирішили підвищити. Це, звичайно, не будуть обіцяні владою 40 тисяч гривень (їх перенесли на повоєнний час), але все ж таки хоч трохи платня педагогів стане вищою.

“Закладаємо у бюджеті зростання зарплат вчителів. Загалом виплати педагогам наступного року зростуть на 21%. Середньомісячна розрахункова заробітна плата вчителя вищої категорії збільшується з 14,4 тис. грн до 17,4 тис. грн”, – повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Незважаючи на війну, зарплати вчителів зростуть уже з 1 січня

Що стосується середньої зарплати вчителя, то вона виросте трохи скромніше, але все ж таки стане вищою. Голова Міносвіти Оксен Лісовий повідомив, що за підсумками двох етапів підвищення середня зарплата вчителя зросте з 14 до 16 тисяч гривень. Причому перший етап підвищення заплановано вже з 1 січня. Зарплати педагогів з нового року стануть вищими на 10%. А другий етап планують із 1 квітня. Тоді вчителям ще на 12,6% піднімуть виплати.

Читайте також  Діти в Україні можуть бути відсторонені від навчання

Це, звісно, непогано. Але, звичайно, цього недостатньо. Адже зарплата вчителя навіть після підвищення, і навіть у спеціаліста вищої категорії, все одно буде нижчою, ніж середня зарплата по країні. Адже за підсумками листопада середня зарплата в Україні становила 18 500 гривень.

При цьому дати стовідсоткову гарантію, що вчителі матимуть навіть це заплановане бюджетом підвищення, навряд чи зараз можна. Втім, це стосується й підвищення решти виплат. Адже на зарплати вчителям та на фінансування взагалі усього бюджетного сектору в Україні грошей немає. Їх мають дати закордонні партнери. Принаймні обіцяють. Але поки що жодної визначеності із цим немає.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.