Демобілізація під час воєнного стану: у Раді розповіли, кого із військових можуть звільнити зі служби

Генштаб проти демобілізації через недостатню кількість людського ресурсу.

У Верховній раді тривають дискусії із Міністерством оборони і Генеральним штабом щодо процесу демобілізації під час воєнного стану.

Про це розповіла членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська в інтерв’ю Telegraf.

“Генштаб, дійсно, проти, тому що в силах безпеки та оборони недостатня кількість людського ресурсу, а відтак і людського ресурсу в резерві. Військові проти будь-якої демобілізації, окрім окремих категорій людей. Навіть проти демобілізації строковиків, хоча є політичне рішення президента їх демобілізувати і дати можливість видихнути”, – сказала вона.

Бобровська наголосила, що потрібно встановити законодавчо право на демобілізацію після відповідної кількості місяців служби.

“Це чесно стосовно тих, хто служить з 24 лютого 2022 року і хто до 24 лютого служив. Так повинно бути, бо відпусткою ситий не будеш. І є ж ще додатковий мобілізаційний ресурс, який просто ховається або чекає. У людини ж не бездонний психологічний ресурс, і стояти 20 місяців на передку і чекати на вдачу, що ти просто виживеш до кінця воєнного стану… Це несправедливо з боку держави”, – вважає вона.

За її словами, йдеться про тих, хто служить уже 36 чи 24 місяці, але обов’язково мають бути включені місяці для бойових розпоряджень.

“Тобто людина відслужила чесно і має право на звільнення. Але це на рівні дискусії парламенту і ми ще чекаємо Міністерство оборони і Генеральний штаб до дискусії в такому форматі. Вони мають розуміти, як це вплине на кількість тих, хто зможе піти з армії. Залежно від цього і буде прийматися рішення”, – підкреслила вона.

Читайте також  Залужного визнали непридатним до служби в армії - ЗМІ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.