Чоловіки, готуйтеся: в Україні запроваджують новий ВЛК

В Україні вже у 90% військових частин цифровізували документообіг, що дозволить не носити особисто довідки по всіх установах і проходити ВЛК швидше, про що повідомив прем’єр-міністр Денис Шмігаль.

Він зазначив, що уряд має намір зробити проходження ВЛК більш комфортним і швидким. Вже збільшено кількість ВЛК на 50%, більш ніж удвічі зросла пропускна спроможність гарнізонних ВЛК на базі цивільних медичних установ, а ще була ведена електронна черга у всіх військових установах охорони здоров’я, що цифровізували документообіг у 90% військових частин.

-Всі ці заходи вже дозволили знизити тривалість проходження ВЛК утричі, – пояснив Шмигаль.

У Мінцифрі також планують вже найближчим часом цифровізувати висновок ВЛК. Завдяки цьому рішенню, можна буде отримувати інші послуги онлайн.

-Також дав завдання опрацювати пропозицію Мінсоцполітики щодо наявності соцпрацівників у медичних закладах для допомоги військовим із отриманням необхідних послуг, – додав Шмигаль.

Перед мобілізацією військовозобов’язані мають пройти ВЛК, військово-лікарську комісію. Саме його результати визначають придатність до військової служби. Найчастіше ВЛК проходять за територіальним принципом. Саме це передбачено законом, який регулює це питання.

Коли військовослужбовець завершує лікування, його відправляють на проходження ВЛК. Назва закладу, де він проходитиме зазначено вже у напрямку. Найчастіше це установа, де військовий вже лікувався, або розташована поряд з військовою частиною. Насправді варіанти можуть бути різними. Військовий має право попросити проходити ВЛК за місцем:

лікування;

навчання;

перебування у відрядженні;

проведення відпустки.

Це він має вказати у рапорті.

Під час проходження медичного огляду призовник може додатково надавати медичні документи щодо стану свого здоров’я. Дані, зазначені у додатково наданих медичних документах, мають бути враховані лікарями під час формування висновку про придатність до військової служби за станом здоров’я та внесені до ЄСОЗ.

Читайте також  Не тільки ж батькам та школярам напружуватися: вчителям готують радикальні зміни

Відстрочення від призову на строкову військову службу за станом здоров’я надається строком до одного року призовникам, визнаним під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби. Після закінчення зазначеного терміну проводиться повторний огляд.

Важливо не забувати, що кожен громадянин, який проходить ВЛК має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при медичному обстеженні.

Раніше портал “Стіна” повідомляв, що в Україні нова напасть від Росії – батькам потрібно берегти дітей, школи в паніці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.