Військовим закриють рота, а повістки полетять електронною поштою: вже в грудні Рада все жорстко змінить

Верховна Рада України готує законопроект про зміни в мобілізації та військовій службі, який можуть зареєструвати вже цього тижня, про церозповів член профільного комітету, представник президента у Раді Федір Вениславський, пише “РБК-Україна”.

Так, представник президента повідомив, що у Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки розробляються два законопроекти. Один із них був зареєстрований 4 грудня у Верховній Раді. Йдеться про проект закону про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Законопроектом визначили права військовослужбовців на можливість розповсюджувати інформацію – саме, що вони можуть нести маси, щоби ворог не використав слова військового проти України.

Також у цьому законопроекті порушується питання речового забезпечення військовослужбовців та передбачаються відпустки для воїнів у разі народження дитини, які не передбачені на сьогодні.

Крім цього військовий може взяти відпустку після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців.

У законопроекті й урегульовано питання обліку терміну військової служби для нарахування пенсії — якщо військовослужбовець проходить службу в умовах військового стану, то у них місяць вважається за два, а якщо бере участь у заходах щодо забезпечення територіальної цілісності та державного суверенітету – тоді місяць триває. Якщо він бере безпосередньо участь у бойових діях – тоді місяць за чотири. І якщо військовослужбовець перебував у полоні, куди потрапив не з власної волі, тоді місяць за п’ять.

Цим законопроектом внесуть зміни до дисциплінарних статутів щодо забезпечення гендерної рівності. Тобто щоб були рівні можливості і для жінок, і для чоловіків.

За словами Федора Вениславського, другий законопроект стосується безпосередньо питань мобілізації – він так і називається: проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів, пов’язаних із удосконаленням питань мобілізації, військового обліку та служби.

Читайте також  Батьківські суботи листопада 2022 року: коли віряни будуть поминати предків

У цьому законопроекті, по-перше, уточнюється, що таке особливий період — сьогодні це поняття розмите прописане у чинному законі про мобілізацію. У проекті закону йдеться, що особливий період – це період, який настає після ухвалення рішення про проведення мобілізації і до моменту демобілізації та закінчення воєнних дій.

У цьому документі депутати удосконалять питання, пов’язані із обов’язками військовозобов’язаних. Якщо вводиться правовий режим військового стану – вони мають з’явитися або у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, або, якщо це резервісти, у відповідні військові частини.

-У документі будуть прописані загальні правила проведення мобілізації та обов’язків військовослужбовців та військовозобов’язаних, які перебувають на обліку у всіх складових сектору безпеки та оборони. Ми передбачаємо, що ці правила поширяться на всіх, – наголосив Веніславський.

Цим документом також уточнюються підстави для відстрочення від призову на військову службу під час мобілізації, щоб уникнути зловживань.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.