Українців попередили про масові звільнення 2024 року

В Україні у 2024 році очікуються масові звільнення. Про це свідчать дані Нацбанку. Єдиним сектором економіки, в якому прогнозують покращення, стала торгівля.

За даними НБУ, індекс очікувань ділової активності у листопаді становив 49.1 проти 49.6 у жовтні. Це стало відомо із результатів щомісячного опитування регулятора. Український бізнес стримано оцінює результати підприємств.

Скорочення працівників очікуються на підприємствах будівництва та промисловості. Вказано, що респонденти налаштовані на зниження обсягів будівництва, експортних замовлень та нових замовлень на будівництво та послуги.

У Національному банку повідомили, що економічну активність підприємств стримують військові дії та їхні наслідки, проблеми з логістикою, посилення ризиків безпеки, обмеження пропозиції електроенергії та підвищення тарифів для бізнесу, зменшення інвестиційного попиту, податкові зміни та дефіцит кваліфікованого персоналу.

Кого торкнеться масове скорочення
Наразі єдиним сектором економіки, в якому прогнозується покращення, є торгівля. Це пов’язано з уповільненням інфляції, стабільному внутрішньому попиту та підвищенням пропозиції товарів. Минулого місяця секторальний індекс впав до 50,9 проти жовтневого з 53,0.

У сфері послуг послабили песимістичні оцінки підсумків роботи у перспективі. У листопаді секторальний індекс становив 48.4 проти 47.2 у жовтні.

У промисловості очікується погіршення результатів економічної діяльності. Це пов’язано з труднощами з експортом товарів та логістикою і посиленням бойових дій. У листопаді секторальний індекс знизився до 49.2 проти жовтневого у 50.

Будівельні підприємства налаштовані максимально песимістично порівняно з іншими. Вони негативно оцінили економічні результати своєї роботи через зростання виробничих витрат, дефіцит кваліфікованих кадрів, зменшення інвестиційного попиту та сезонні умови. У листопаді секторальний індекс упав до 40.6 проти 44.8 у жовтні.

Керівники всіх секторів перебувають в очікуванні скорочень співробітників, але це більшою мірою це стосуватиметься сектору будівництва.

Читайте також  34-річний українець скоїв самогубство в Польщі після того, як його звільнили з роботи

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.