Студентів бюджетної форми позбавлятимуть стипендії

Багато студентів, які навчаються коштом бюджету, можуть бути позбавлені стипендії. Звичайно, стипендію зовсім не скасують, проте отримуватимуть її лише одиниці. Не виключено, що у стипендіатах залишаться лише круглі відмінники.

Студентів бюджетної форми позбавлятимуть стипендії – today.ua
Стало відомо, що Мінфін вимагає скорочення отримувачів стипендії у вишах. Про це повідомили у відповіді Міністерства фінансів на запит народної депутатки Юлії Гришиної, яка поцікавилась, який обсяг грошей виділено на виплату стипендій в українських вишах.

Як з’ясувалося, Мінфін вимагає від Міносвіти, щоби кількість стипендіатів значно скоротили. Втім, куди їх скорочувати далі, у Міністерстві освіти не знають. Справа в тому, що згідно з нормами, не менше 40-45% студентів-бюджетників мають отримувати стипендію. Проте вже зараз питома вага отримувачів стипендії не дотягує до цієї норми. На сьогодні виплати від держави одержують менше третини студентів-бюджетників (32%). Тому скорочувати їх далі немає куди, але треба.

Ймовірно, наступного року Україна не отримає від міжнародних партнерів такого обсягу фінансової допомоги, як отримувала у 2022 та 2023 роках. Через це багато статей витрат доведеться скорочувати. Зокрема, це стосуватиметься і виплат студентам.

При цьому в Міносвіти вважають, що питання про стипендії дуже чутливе, і воно потребує виваженого підходу. Адже студенти – одна із найбільш політизованих груп суспільства. Тому скорочення стипендіатів може викликати великий резонанс у студентському середовищі, а можливо і не лише у студентському.

“На думку МОН, будь-яке згортання соціального захисту може отримати негативний відгук у студентському середовищі та навіть у суспільстві”, – повідомили у Міносвіти.

Втім, зараз влада має доволі переконливий “аргумент” проти студентського заколоту – загальну мобілізацію. Хоча студенти поки що мають відстрочку від мобілізації, і тих, хто здобуває першу вищу освіту, наразі позбавляти відстрочки не мають наміру, та все ж у суспільстві дедалі активніше лунають розмови про можливу мобілізацію 18-річних студентів.

Читайте також  На Прикарпатті двоє студентів зґвалтували 13-річну дівчину

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.