Загальна мобілізація водіїв: де та коли можуть вручити повістку під час поїздки

Водіям можуть вручати повістки як на блокпостах, так і на стоянках
В Україні, у зв’язку з широкомасштабним збройним вторгненням Росії, зберігається дія воєнного стану, і продовжуються мобілізаційні заходи. Ці заходи торкаються різних категорій громадян, включаючи водіїв транспортних засобів, тому важливо усвідомлювати, кому і де може бути пред’явлена ​​повістка, пише “Твоя машина”.

Згідно з зауваженнями юристів, у сфері військового призову законодавство України не зазнало суттєвих змін за останній період, і, отже, чітких регламентацій щодо місця вручення повістки, як і раніше, немає.

Згідно із законом, співробітники Центру комплектування або інші законом уповноважені особи можуть видавати документ лише за умови, що він складений керівником центру, містить повні анкетні дані призовника, його рік народження та адресу проживання. Таким чином, водієві мають вручити повістку, оформлену на його ім’я, а не створювати її на місці, що наголошує на законності процедури.

Строго варто зазначити, що вручення повісток водіям може здійснюватись у супроводі поліції, яка має право зупиняти транспортні засоби на блокпостах чи інших місцях. Однак поліціянти повинні мати законні підстави для цього, передбачені законом. Вручення повісток не є однією з таких підстав. Важливо наголосити, що співробітники Центру комплектування не мають права самостійно зупиняти автомобілі.

Теоретично військові можуть пред’явити повістку водію після перевірки на блокпості або на стоянці. У цьому випадку вимога відкрити вікно та прийняти повістку вважається законною та обґрунтованою, але документ також має бути оформлений на ім’я водія.

Іноді можливі ситуації, коли водій надає документи для перевірки поліціянту, який передає інформацію про нього співробітникам Центру комплектування. У такому разі громадянин має право заборонити інспектору передавати його персональні дані третім особам відповідно до закону України “Про захист персональних даних”.

Читайте також  Мобілізації більше не буде? Шок для всіх — НОВІ ПРАВИЛА: українцям повідомили! Слухайте уважно!

За порушення цих вимог поліціянту загрожує адміністративна відповідальність за статтею 188-39 Кодексу про адміністративні правопорушення, а також кримінальна відповідальність за статтею 182 Кримінального кодексу.

Загалом, юристи радять водіям дотримуватись правил, готуватися до дотримання законів про мобілізацію, уникати конфліктів зі співробітниками Центру комплектування та поліції, якщо їхні дії відповідають законодавству, щоб уникнути непотрібних проблем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.