Хто зі студентів підпадає під мобілізацію: в ЗСУ назвали категорії

Законопроєкт щодо обмеження віку мобілізації студентів на час дії воєнного стану поставлено на паузу у Верховній Раді, тому жодних змін у законодавстві з цього питання не відбулося.

Про це розповів начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

Наразі, оскільки указу президента про демобілізацію та проведення нової хвилі набору на строкову службу немає, під мобілізацію підпадають військовозобов’язані українці від 27 років.

Якщо студент, який навчався у ВНЗ, був відрахований або ж отримав академічну відпустку в віці до 27 років, то він по мобілізації не проходить. Якщо ж студенту на момент відрахування чи “академки” вже виповнилося 27 років, у такому випадку він підпадає під мобілізацію.

Студенти, які навчаються за кордоном на “стаціонарі”, аби отримати дозвіл на виїзд, мають надати усі підтверджувальні документи до територіального центру комплектування та соціальної підтримки зі “свого” іноземного ВНЗ. Усі ці випадки розглядають органи військової цивільної адміністрації, які надають відповідні дозволи і вносять цих громадян в систему “Шлях”, – розповів Фітьо.

Разом з тим він зазначив, що у випадку, коли студенти самі бажають долучитися до Сил оборони, то, якщо їм виповнилося від 18 до 27 років, вони можуть звернутися у військкомат.

Нагадаємо, що під час загальної мобілізації в Україні студенти в академічній відпустці підлягають призову на військову службу на особливий період, якщо в них немає інших підстав для відстрочки.

В Україні дев’ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Читайте також  "Мобілізація в Україні посилиться після заяви Зеленського, повістки масово видадуть в несподіваних місцях"

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.