Серед них – невідомий штам COVID: китайські вчені відкрили вісім нових невідомих вірусів

У Китаї науковці виявили невідомі віруси на тропічному острові Хайнань. Імовірно, ці віруси можуть бути заразними для людей. Наразі триває робота над вивченням цих вірусів.

Про це розповідає РБК-Україні із посиланням на результати досліджень, опубліковані в журналі Virologica Sinica.

На острові Хайнань, неподалік південного узбережжя Китаю, група вчених, яким було доручено підготувати світ до майбутніх пандемій, взяли 700 зразків у гризунів. У ході проєкту було виявлено вісім нових вірусів, у тому числі й один, що належить до сімейства COVID.

Вчені стверджують, що виявлені патогени мають високу ймовірність зараження людей, якщо вони колись подолають видовий бар’єр. Вони вирішили проводити подальші експерименти з вірусами, щоб з’ясувати, як вони можуть впливати на людину.

Два пестивіруси, знайдені вченими, пов’язані з жовтою лихоманкою денге. Також знайдено новий астровірус та сімейство вірусів, що викликають кишкові інфекції. А ще – нові парвовіруси, які викликають грипоподібні симптоми та нові папіломовіруси, сімейство вірусів, патогени якого можуть викликати у людей гострі кондиломи та рак.

Дослідники наголошують, що відкриття нових вірусів має велике значення, тим більше, що вони були знайдені у довгохвостих гігантських щурів Едвардса та щурів Сіккіма, які раніше не були носіями таких типів патогенів.

За словами вчених, безліч не досліджених раніше вірусів існують у різних частинах світу.

“Результати розширюють наші знання про класифікацію вірусів та коло господарів і дозволяють припустити, що існують дуже різноманітні, ще не відкриті віруси, які незалежно розвивалися у своїх унікальних господарях у дикій природі у недоступних районах. Якщо ці віруси долають бар’єр господаря, вони з високою ймовірністю можуть викликати зооноз. Патогенність та пов’язаний з ним вплив нових вірусів на людей та тварин мають бути оцінені в ході подальших досліджень”, – зазначають дослідники.

Читайте також  Негода в Італії: стало відомо про ще чотирьох загиблих

Вони додали, що гризуни, що несуть потенційні патогени, є величезною загрозою. Це пов’язано з тим, що щури широко поширені, різноманітні за видами та мають сильну репродуктивну здатність.

А ще вони мігрують групами та концентруються у густонаселених, вологих та теплих місцях, таких, наприклад, як центральний та південний Китай. І це дає їм безліч можливостей взаємодії з людьми.

На додаток, в більш ранніх дослідженнях вчені неодноразово попереджали, що наступна пандемія може виходити від тварин, оскільки зміна клімату, руйнування довкілля та продаж диких тварин на ринках – все це посилює ризик.

Спочатку вважалося, що COVID походить від тварини, швидше за все від кажанів. Проте експерти підозрюють, що експерименти у лабораторії в Ухані спровокували передачу вірусу до людини.

Можливо, в лабораторії проводили вивчення зразків коронавірусу, зібраних у дикій природі й вірус випадково просочився до людей, заразивши жителів міста, а потім і всього світу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.