В Україні готують зміни правил купівлі доларів: кого зачепить

Низку категорій українців можуть зобов’язати декларувати купівлю іноземної валюти, зокрема, доларів – відповідний законопроєкт №9457 підтримали в антикорупційному комітеті Верховної Ради. Йдеться, зокрема, про чиновників, депутатів та суддів.

При цьому, за документом, декларувати потрібно не кожну купівлю валюти – лише якщо вона перевищуватиме 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних на 1 січня звітного року. У 2023 році це 134 тис. грн – або близько 3,5 тис. доларів.obozrevatel.com

“Курси валют є досить динамічними та часто суттєво змінюються. Це означає, що навіть подвійна конвертація (наприклад, гривня – долар; долар – гривня) може утворювати додаткові доходи. Такі доходи (залежно від різниці у курсах та обсягів конвертації) можуть сягати мільйонів гривень”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.
Необхідність же запровадження такої норми, зазначається, продиктована можливістю заробити на обміні валют додаткові гроші. Які, без вказування в декларації, фактично будуть заховані від держави. Крім того, ці кошти “можуть стати зручною лазівкою для легалізації особами своїх незаконно придбаних активів”.

“Декларування інформації про правочини купівлі-продажу валюти з одного боку, дає змогу доброчесним суб’єктам пояснювати природу тих доходів, які у них утворилися внаслідок валютно-обмінних операцій. З іншого боку, цей обов’язок унеможливлює недоброчесним суб’єктам легалізацію неправомірної вигоди, необґрунтованих активів тощо, пояснюючи, що це є наслідком здійснення валютно-обмінних операцій”, – наголошується у документі.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.