Відключення електроенергії у жовтні: українцям пояснили, чого чекати

Вимикати світло українцям найближчим часом не планують – хіба що у разі відновлення російських атак енергосистеми країни. Наразі ж виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів, а стан енергосистеми не дає підстав запроваджувати графіки.

Про це повідомили в “Укренерго”. Там зазначили: всі повідомлення, що з’являються в мережі, про підготовку відключень є “прямою брехнею і російським ІПСО”.

“Недоброчесні медіа і телеграм-канали почали використовувати торішні відео і сюжети, стверджуючи, що в Україні запроваджуються графіки відключень. Маємо численні звернення і посилання на відео з твердженнями, що “Укренерго” начебто “від завтра” запроваджує графіки відключень. Офіційно заявляємо, “Укренерго” не планує жодних обмежень споживання найближчим часом – якщо не будуть відновлені російські атаки на енергосистему”, – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: єдиною умовою, за якої можуть розпочатися застосування графіків, є російські обстріли. Оскільки:

“виробництва електроенергії достатньо покриття всіх потреб споживачів”;
стан енергосистеми “не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом”.
Зі свого боку, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що нині в Україні завершуються планові ремонти об’єктів енергосистеми. “Вже додали до енергосистеми 1,5 ГВт і збільшуємо цю цифру до 1,7 ГВт, як і планувалося”, – розповів глава уряду.

Блекаути можливі

Втім, раніше глава Міненерго Герман Галущенко визнав: якщо Росія знову вдасться до масованих ударів по українській енергосистемі, блекаутів уникнути не вдасться. Проте, зазначив він, енергетики докладають максимум зусиль для того, щоб відключення світла не були тривалими.

“Ми проводимо відповідні тренування, щоб бути готовими до будь-яких рішень. Якщо, скажімо, будуть масовані удари, які завдадуть суттєвої шкоди енергосистемі, будуть блекаути, але ми все готуємо для того, щоб вони мали короткочасний характер”, – йдеться у повідомленні.

Читайте також  Утеплення дитсадка «Карпатська казка» відновили (ВІДЕО)

Міністр упевнений, що Росія атакуватиме українську енергосистему. А тому енергетики тренуються не лише відновлювати об’єкти, а й захищати їх.

“У нас немає ілюзії, що ворог не атакуватиме енергосистему. Ми до цих атак готуємося: були реалізовані проєкти із захисту, які в принципі жодна країна у світі ще не реалізовувала”, – сказав Галущенко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.