Торкнеться сотні тисяч: українцям тричі змінять розмір пенсій, кому розраховувати на нові суми

Українців очікує на підвищення пенсій
У проекті державного бюджету на 2024 рік передбачено зміни у виплатах пенсій для трьох категорій громадян, а також загальний перерахунок пенсій у три етапи: у січні, березні та липні. Про це пише “OBOZ.UA”.

Згідно з документом, збільшення пенсій планується для наступних груп пенсіонерів:

Громадяни, які отримують мінімальну та максимальну пенсію, побачать збільшення виплат із 1 січня. Пенсії у цих категоріях залежить від розміру прожиткового мінімуму (ПМ). За проектом бюджету на 2024 рік прожитковий мінімум підвищиться з 1 січня з 2093 гривень до 2361 гривень для непрацездатних громадян.

Відтак мінімальна пенсія також збільшиться на 268 гривень з початку 2024 року. Максимальна пенсія підніметься на 2680 гривень та становитиме 23 610 гривень, оскільки вона дорівнює 10 прожитковим мінімумам для непрацездатних громадян.

Мінімальні пенсії для громадян віком 65 років з повним страховим стажем будуть збільшені з 1 січня та 1 липня. Це стосується чоловіків, які відпрацювали 35 років, та жінок, які мають 30 років стажу, їхні пенсії перераховуються на основі мінімальної заробітної плати.

Мінімальна зарплата підвищиться з 1 січня та з 1 липня 2024 року. Внаслідок пенсії для цієї категорії громадян збільшаться до 2840 гривень з 1 січня та до 3200 гривень з 1 липня.

Усі, хто підпадає під планову індексацію пенсій, побачать зміни із 1 березня. Індексація пенсій у 2024 році буде проведена з 1 березня, і будуть запроваджені нові правила щорічного перерахунку, включаючи систему “пенсійних балів”.

Це передбачає покращення балансу між виплатами пенсій громадянам, які вийшли на пенсію у різні періоди. Пізніші пенсіонери мають вищі виплати через відмінності в середніх зарплатах на різні періоди часу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.