В Україні можуть мобілізувати чоловіків з інвалідністю ІІІ групи

В Україні можуть мобілізувати чоловіків з інвалідністю ІІІ групи, яка передбачає легкі проблеми зі здоров’ям. Про це повідомив адвокат Іван Ліберман.

Військовий стан та мобілізацію запровадили після повномасштабного вторгнення російських окупантів. За законом, призову до армії не підлягають особи з інвалідністю та ті, що визнані непридатними до служби. Однак чоловіки з інвалідністю можуть бути призвані на військову службу в особливий період – за їх згодою та за місцем проживання.

Українці з інвалідністю не повинні ігнорувати повістки. Вони зобов’язані прийти у військкомат з документами, які підтверджують їхній статус.

Юрист Іван Ліберман заявив, що ІІІ група – це легка інвалідність, розлади здоров’я, з якими можна воювати: копати траншеї, підносити боєприпаси, готувати їжу – у різний спосіб допомагати армії та бути корисним побратимам.

“Приймати участь у бойових діях можна різними способами. Служба у війську ВСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, – пояснив правозахисник.

За словами Лібермана, чоловіків із ІІІ групою інвалідності можуть мобілізувати на підставі зобов’язання служити відповідно до чинного законодавства. Адвокат звернув увагу і на те, що багато чоловіків в Україні та до повномасштабної війни робили фіктивні посвідчення з ІІІ групою інвалідності – заради пільг, соціальних виплат, путівок у санаторії тощо.

Іван Ліберман підкреслив, що таким чином багато здорових людей, які не мають інвалідності, тимчасово будуть за згодою, а потім і примусово служитимуть у ЗСУ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.