Чи можуть українці раніше вийти на пенсію у разі скорочення на роботі

Право на призначення пенсії за віком мають чоловіки та жінки після досягнення 60, 63 або 65 років. Однак деяким українцям можуть призначатись пенсії на півтора року раніше за досягнення пенсійного віку.

Вже під час війни набув чинності закон України №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства”.

Він передбачає можливість дострокового виходу на пенсію за віком особам, з якими було розірвано трудовий договір з ініціативи роботодавця через зміни в організації виробництва та праці, зокрема мова йде про ліквідацію, реорганізацію, банкрутство, перепрофілювання підприємства, установи, організації, або скорочення чисельності чи штату працівників.

Крім того, навіть за цих умов отримати пенсію достроково можна лише за певного віку. Важливо, щоб на день звільнення особи з роботи їй залишалося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку.

Звільнений працівник повинен бути зареєстрований у державній службі зайнятості, де для нього відсутня відповідна робота.

Крім цього, в особи повинен бути повний страховий стаж роботи — 35 років для чоловіків та 30 для жінок.

Також вийти на пенсію на півтора року раніше можуть українці, трудовий договір з якими розірвали з ініціативи роботодавця через виявлення невідповідності працівника посаді за станом здоров’я.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.