Як пережити зиму 2023 в Івано-Франківську

Експерти попереджають: ця зима буде не легша, ніж попередня. Добра новина – українці вже готові та мають досвід минулого року. Тим легше зараз підготуватися до викликів і бути готовими на зиму.

Про що варто подбати перед зимою, «Репортер» поговорив з доцентом кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Андрієм Яворським.

Що робити мешканцям багатоповерхівок

За словами Андрія Яворського, скоріш за все, цієї зими нас знову чекають вимкнення електроенергії. Залишається лише сподіватися, що вони будуть не довші, ніж минулого року.

Для початку треба забезпечити базові потреби. Це освітлення, опалення і зв’язок, – каже Яворський. – Щодо мешканців на центральному опаленні, наскільки я знаю, місто прийняло певні рішення, які допоможуть автономно підтримувати систему опалення. Якщо ж ідеться про автономний газовий котел, то потрібно подбати про джерело живлення для нього. Звісно, найважче буде будинкам, які не газифіковані й повністю залежать від електричної системи опалення.

Ті, хто працює за комп’ютером дистанційно, мають забезпечити можливість зарядити ґаджети і мати безперервний доступ до інтернету. З останнім варто звернутися до провайдера.

У нас є досвід минулого року: під час вимкнень електроенергії мобільний зв’язок працює з перервами, бо неможливо забезпечити автономне живлення усіх станцій, – говорить Андрій Яворський. – Варто поцікавитися у провайдера, чи він може надавати послуги щодо безперервного інтернет-зв’язку в разі вимкнень. Деякі франківські провайдери мають резервні джерела живлення. З вашого боку лише треба мати систему, яка буде заживлювати Wi-Fi-роутер: від павербанку чи невеликих систем резервного живлення до зарядної станції.

Не завадять і зовсім прості речі: хороший ліхтарик, запас батарейок типу «А». Звісно, добрий павербанк. Також теплий одяг, термос, а ще радіоприймач – щоб не опинитися в інформаційному вакуумі у випадку проблем з комунікацією.

Читайте також  Дивовижна зима в різних куточках планети (30 фото)

Окрема проблема – безпека, адже, при вимкненні електроенергії, не працює домофон, немає освітлення в під’їзді. А для мешканців дуже високих новобудов критичною є зупинка ліфта. У такому разі Андрій Яворський радить використовувати досвід Києва і встановити станцію резервного живлення, яка забезпечуватиме базовий комфорт. Щоправда, вона коштує немало – приблизно 30-40 тисяч доларів, але точна ціна залежить від потреб будинку.

Чого не варто робити
Спеціалісти категорично забороняють у багатоквартирних будинках використовувати буржуйки, газові балони чи інші засоби, призначені для відкритого простору. Це може призвести до пожежі або отруєння продуктами згорання.

Також мешканцям квартир не варто купувати генератори.

Генератор не можна експлуатувати ні на балконі, ні у місцях загального користування, – каже Андрій Яворський. – Він має бути винесений мінімум на шість метрів від стіни будинку. Відповідно, повинна бути забезпечена нормальна система відводу продуктів згорання, зберігання пального – його теж не можна тримати у квартирі.

Також минулого року багато людей використовували автомобільні акумулятори для резервного живлення. Але цей метод не виправдав себе.

Такі системи накопичення енергії змогли відпрацювати дуже недовго, – говорить викладач. – Це тому, що кислотні акумулятори вимагають тривалого часу для заряджання. Тобто, чотирьох годин явно було недостатньо. Таке циклічне навантаження призводило до поступового виходу з ладу. Якщо акумулятор був розрахований на декілька років, в такій ситуації, як минулої зими, він виходив з ладу за два місяці.

Замість автомобільних акумуляторів Яворський радить переходити на інші системи резервного живлення, якщо простий павербанк не справиться з вашими потребами. Наприклад, придбати невелику зарядну станцію. Вона забезпечить і освітлення, і роботу ґаджетів.

Таку станцію можна виснажувати майже на 90% і кількість циклів перезаряду в неї – декілька тисяч. До того ж, така станція згодиться і просто в поїздках за місто, – каже фахівець.

Читайте також  У Франківську 10-річна дівчинка майже три години сиділа в ліфті, бо нікому до неї не було діла

Чи допоможуть звичайні лайфхаки з утеплення житла
Минулого року багато говорили про підготовку до зими підручними методами. Наприклад, утеплити вікна або наклеїти фольгу під батарею, щоб тепло краще поширювалось по кімнаті. Такі методи не зашкодять, але великої користі від них не буде.

Перш за все, треба проаналізувати, де найбільше втрачається теплової енергії, – каже Андрій Яворський. – Найкраще в плані заощадження це вдається прорахувати тому, в кого індивідуальна система опалення. Він може одразу побачити результат по кількості спожитої електроенергії.

Найбільше, звісно, допоможе повна термомодернізація будинку, наприклад, як кілька років тому зробило франківське ОСББ «Китайська стіна». Але й простіші кроки можуть дати якусь користь. У першу чергу, тим у кого погані вікна, треба поміняти їх на якісніші. А також подбати про місця загального користування. При вході у під’їзд має бути тамбур із двома дверима, які треба постійно зачиняти. А на сходових клітках потрібні якісні вікна. В іншому випадку можливе вимерзання будинку зсередини.

Що робити бізнесу
Поради для бізнесу різняться – в залежності від його типу і розміру. З досвіду минулого року, ІТ-компанії добре призвичаїлися до вимкнень електроенергії – більшість має станції резервного живлення. Великий будівельний бізнес теж уже запасся генераторами великої потужності. А от розважальні заклади й кінотеатри страждають значно більше. Також є небезпека і для бізнесу, пов’язаного зі зберіганням продуктів, які псуються без холодильників і морозильних камер.

Недарма в морозилці ми маємо температуру мінус 18 градусів. Вона дозволяє зберігати продукти протягом двох років, – каже Андрій Яворський. – Якщо температура опускається до мінус дванадцяти, термін зберігання знижується до кількох місяців. Мінус шість градусів – лік іде на дні. Треба розробляти різні сценарії: якщо електроенергії не буде дійсно довго – що тоді робити з продуктами?

Читайте також  Ніхто не хворіє від холоду! Діти повинні гуляти на вулиці, особливо взимку

Виходом для підприємців є генератори. Але варто бути готовим, що цей засіб дуже неекономний.

Там, де можливо, треба підлаштуватися і мінімізовувати витрати, – каже доцентр ІФНТУНГ. – Генератор – це ж не просто машина. Він потребує обслуговування, пального. Тоді вартість кіловата виходить в декілька разів більшою. Тож деяке виробництво можна підлаштовувати під графіки вимкнень, щоб мінімізувати використання генератора.

Приблизний список речей на зиму 2023:
Павербанк;
Стабілізатори й відсікачі напруги;
Прилади безперебійного живлення («упси», зарядні станції, екофлоу);
Ліхтарики;
Запас батарейок різних розмірів, залежно від потреби;
Лампа чи гірлянди на батарейках, акумуляторі;
Радіоприймач на батарейках;
Термобілизна, теплий одяг, ковдри, пледи;
Термос, термосумка для їжі;
Гігієнічні та вологі серветки;
Невеликий запас їжі, яка не псується, і води;
Список найближчих пунктів незламності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.