Стосується всіх водіїв: готуйте гроші, часу майже не лишилося

Водіям настав час це зробити
Взимку їзда на літній гумі є небезпечною, але на жаль, ПДР поки не встановлює чітких правил щодо цього. Отже, відповідальність за сезонну заміну шин лежить на власнику автомобіля.

Правила дорожнього руху не вказують конкретно, коли потрібно переходити на зимову гуму. Це питання вирішується власником автомобіля, пише видання vnedorozhnik.net.ua.

При низьких температурах літня гума стає твердішою, що негативно впливає на керованість та зчіплення з дорожнім покриттям. Рекомендується міняти покришки, коли температура опускається нижче +7 ℃. Прогнози свідчать, що середня температура у жовтні цього року буде в діапазоні від +7 до +1 ℃.

У ПДР немає конкретних вказівок щодо зміни шин, отже, штраф за несвоєчасну заміну покришок не передбачений. Проте, штраф можна отримати у таких випадках:

Колеса різної конструкції чи розміру на одній осі.

Колеса без та з шипами встановлені на різних осях.

Навантаженість автомобіля не відповідає типу та індексу навантаження встановленої покришки.

Є пошкодження чи дефекти на гумі.

Висота протектора не відповідає встановленим нормам (0,8 мм для мотобайків, 1,6 мм для легкових автомобілів, 1 мм для автомобілів вагою понад 3,5 тонни).

Стрімко наближається час, коли парламентарі планують впроваджувати штрафи за використання літньої гуми взимку. Зареєстрований у парламенті законопроєкт №8369 пропонує заборону на експлуатацію автомобілів до 3,5 тонн без зимових або всесезонних шин з 1 листопада по 31 березня. Для транспорту вагою понад 3,5 тонни обов’язкові будуть лише зимові шини.

За їзду на літній гумі взимку передбачено штраф у розмірі 340 гривень.

Ці нововведення мають обґрунтування, оскільки найбільше ДТП в Україні припадає на пізню осінь та ранню зиму, коли ще не всі автовласники перевзують свої транспортні засоби. При температурі нижче +7 градусів літня гума втрачає свою ефективність і зчіплення. Крім того, сезонна зміна шин є стандартною практикою у багатьох європейських країнах.

Читайте також  Карантин в Україні не скасують, доки не вакцинують населення, - Кабмін

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.