Авіабомби на Львів? Пізно ввечері: Лукашенко наважився – вже на кордоні, українців попередили – ЦЕ КОШМАР…

Протягом війни, Білорусь виявила деяку підтримку російським терористичним цілям, як прямо, так і опосередковано. Незважаючи на те, що наразі існує низька ймовірність повторного вторгнення військ через територію Білорусі, існують інші загрози від терористичного режиму Олександра Лукашенка. Наприклад, авіація може використовуватися для скидання коригованих авіабомб, справді в прикордонних областях.

Ці та інші події, пов’язані з російсько-українською війною, були проаналізовані в щоденному фронтовому огляді військовим експертом та колишнім полковником ЗСУ, льотчиком-інструктором Романом Світаном для українського телеканалу.

Днями речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що існує реальна загроза з боку Білорусі. Там наразі ворог тримає літаки, «Іскандери» й іншу техніку.

Ігнат повідомив, що на північних кордонах нашої країни розгортаються угруповання військ. На цій ділянці посилюється протиповітряна оборона й загородження різних типів, мінні – у тому числі.

Тому очікувати можна що завгодно. Ми не робимо наразі жодних ілюзій, що щось там не відбудеться. Росія там (у Білорусі – ред) тримає комплекси зенітно-ракетні, вона там тримає «Іскандери», вона там тримає авіацію, можливо не у такій великій кількості, як це було на початку повномасштабного вторгнення. Тому маємо робити висновки й посилення й там (на кордоні з Білоруссю – ред), в тому числі, – заявив Ігнат.

Він також наголосив, що нині протяжність лінії фронту понад 2 тисячі кілометрів, враховуючи невизнане Придністров’я, Білорусь, Росію, лінію зіткнення та морські кордони – це все лінія фронту. І з цієї лінії може прилетіти.

«Всі повітряні цілі, які є у Білорусі, зараз відстежуються. Ми маємо інформацію з власних джерел. Від наших західних партнерів, тому що там поряд Польща, яка попри все, що там зараз відбувається на фоні стосунків, все одно Польща – це наш партнер, наш друг. Ми отримуємо інформацію і з інших країн щодо повітряної обстановки і розвідки. Тому проводять там (у Білорусі – ред) якісь навчання, це невід’ємна частина існування будь-якого війська, його життєдіяльності й бойової роботи. Тому армія завжди живе бойовою підготовкою, це невпинний процес», – прокоментував Ігнат події у Білорусі.

Читайте також  ” Без батька залишилось двоє дітей”: на Донбасі загинув молодий захисник України

Світан пояснив, що на кордоні з Україною в Білорусі справді розташовані ракетні комплекси типу «Іскандер», однак вони розміщені ближче до польської сторони. Однак справді є гіпотетична можливість здійснювати бойові вильоти авіацією не заходячи в повітряний простір України.

Максимум авіація може використовуватися для скидання коригованих авіабомб, справді в прикордонних областях може бути проблема із застосуванням авіації, – додав військовий експерт.

Головне питання – чи наважиться на це режим Лукашенка. Адже там розуміють ціну цих дій і відповідь, яка обов’язково буде.

Як мінімум, може мовитися про відповідні удари українськими військами і тоді Білорусь може залишити без світла, газу, палива й іншого, що зараз відбувається на території Росії. Лукашенко чудово це розуміє і навряд піде на такі ризики, — переконаний Світан.

Тим часом на території окупованого Півдня росіянам неспокійно. В Криму вчергове лунали сигнали повітряної тривоги. Російське міноборони написало, що запобігло спробі проникнення на територію Криму десантної групи Збройних Сил України, які рухалися на швидкохідному військовому катері і трьох гідроциклах.

Також росіяни повідомляли, що невідомі безпілотники прилітають по кораблях і зернових резервуарах Росії неподалік Криму. Водночас Британська розвідка зауважила, що Чорноморський флот країни-агресорки уже зазнав функціональної поразки у Чорному морі.

За словами полковника запасу, ЗСУ справді взяли під ракетний контроль функціональні можливості забезпечення російського флоту. Мовиться про Севастопольську бухту, причали і ще кілька бухт в Криму, які постійно перебувають під ударами.

Отже, функціонал флоту в Чорному морі практично анулюється, лишається лише Новоросійський порт, щоправда, і по ньому свого часу працювали повітряні цілі, можливо, не востаннє.

Так Росії доводиться ховати свої кораблі між зерновими терміналами, однак це зерно є українським, вивезеним з тимчасово окупованих територій, тому наша держава має повне право розпоряджатися ними як завгодно.

Читайте також  Один позивний на трьох - "Пікап": як троє друзів з Прикарпаття вдруге разом поїхали на війну

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.