Почався масовий виїзд українців із Польщі: що змусило біженців покидати сусідню країну

Наразі триває масовий виїзд українців із Польщі. Водночас, наші співвітчизники переважно не повертаються додому, а їдуть далі углиб Європи. Причому більшість знаходить собі новий притулок у Німеччині.

Чому українці масово стали масово покидати Польщу та перебиратися до Німеччини, йдеться у дослідженні платформи EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Торік, у перші місяці після початку повномасштабної війни, українці масово мігрували за кордон. Тоді найбільше біженців прийняла в себе Польща. Та вже цьогоріч тенденція змінилася. Польща стала для більшості українських біженців лише транзитною країною, яку вони минають та їдуть далі вглиб Європи.

Так, за рік (із серпня 2022 по серпень 2023) Польщу покинули 350 тисяч українців, і ще майже 50 тисяч осіб виїхали з Чехії.

Водночас переїхали з інших країн ЕС:

до Румунії – 70 тисяч;
до Італії – 40 тисяч;
до Німеччини – 410 тисяч осіб.
Як видно з цього, Німеччина зараз найбільш популярна в українських біженців.

Це пов’язано із вищим розміром допомоги, яку виплачують у цій країні українцям, що мають статус тимчасового захисту. Крім того, наших співвітчизників приваблюють у Німеччині безплатні мовні курси, а також можливість знайти роботу з хорошою оплатою праці. Адже в Німеччині платять відчутно більше, ніж у Чехії або Польщі.

При цьому більшість українців приваблюють саме вищі соціальні виплати, а не вища зарплата. Так, опитування показали, що заради вищої соціалки туди переїхало 42% українських мігрантів. І лише 27% спокусилися можливістю більше заробляти.

Водночас, 99% українських біженців у Німеччині прагнуть інтегруватися в тамтешнє суспільство. Їхні діти відвідують там школу, а вони самі ретельно вивчають німецьку мову на курсах. Але при цьому працевлаштовано поки що лише 31% українців.

Читайте також  Українці, через кілометрові черги на кордоні, декілька діб не можуть потрапити до Польщі

“Якщо війна триватиме, а нинішні міграційні тенденції збережуться на такому ж рівні, то вже у 2024 році громадяни України можуть стати найбільшою групою іноземців у Німеччині, яка характеризується високою професійною активністю”, – каже директорка з міжнародного розвитку EWL Group Міхаліна Селевич.

Ще одне, чим приваблює Німеччина українських біженців – можливістю заощадити кошти. Причому наші співвітчизники примудряються заощаджувати, навіть не маючи жодних інших виплат, крім соціальних.

Так, у середньому сім’я українських біженців після оплати всіх місячних видатків, заощаджує приблизно 494 євро. А 13% українців (практично кожний восьмий) може заощаджувати щомісяця по 1000 євро і навіть більше.

Таким чином, нині найбільше українських біженців уже знайшли собі притулок саме в Німеччині. І тенденція ця зберігається.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.