Українцям приготуватися: Кабмін з 2024 року радикально змінює пенсійні правила – лише 30%

Вже за кілька місяців у нашій країні стартує масштабна пенсійна реформа.

Прем’єр Денис Шмигаль попередив про запуск нової пенсійної реформи у 2024 році. Її метою є забезпечення солідарної пенсії для кожного українця не нижче 30% його середньої заробітної плати протягом життя, що разом із накопичувальною складовою дасть як мінімум 50%.

“З 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни ми проведемо індексація пенсій. Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою”, – наголосив Шмигаль.

У нарахуванні пенсій буде введено бальну систему, яка вирівняє диспропорції між громадянами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто пішов на заслужений відпочинок нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію, раніше підтягнуться до сучасного рівня.

Це працюватиме так: щомісяця працевлаштовані громадяни сплачують внесок до Пенсійного фонду. Його перераховуватимуть у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

Якщо громадянин сплачує внески із зарплати, яка є середньою по країні, він отримує 10 балів. Вище середньої країни отримує 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку також перераховуватимуться назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.