Юpисти пoяснили, чи має пpаво вчитель вигнати учня з уpоку, і як pеагувати батькам

В школах часто можуть виникати випадки, що вчителі виганяють учня з класу чи змусити стояти до кінця уроку через погану поведінку.

Батьки повинні знати, чи мають педагоги на це право та що робити у таких випадках.

Про це РБК-Україна розповіла адвокат та кандидат юридичних наук Анна Даніель.

Що про це “говорить” закон.

Згідно зі статтею 53 Конституції України, кожна людина має право на освіту. Також статтею 7 Закону України “Про повну загальну середню освіту” закріплюється заборона дискримінації у сфері загальної середньої освіти передбачена.

Зокрема, жоден учень не повинен зазнавати жодних форм дискримінації, а саме мати будь-які обмеження в освітньому процесі.

Адвокат Анна Даніель зазначила, що обмеження участі дітей у навчанні є неприпустимим.

Друга частина 54 статті Закону України “Про освіту” передбачає, що вчителі зобов’язані:

сприяти розвитку здібностей дітей, формуванню навичок здорового способу життя, дбати про їхнє фізичне і психічне здоров’я

поважати гідність, права, свободи і законні інтереси всіх учнів

особистим прикладом утверджувати повагу до моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму та працелюбства

захищати дітей під час освітнього процесу від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності

повідомляти керівництво школи про факти булінгу стосовно учнів, педагогів або наукових працівників

Як захистити права.

Адвокат Марина Семенова розповіла РБК-Україна, що якщо вчитель виганяє дитину з класу, то такі дії містять ознаки булінгу (цькування).

“В даному випадку можна стверджувати, що якщо вчитель виганяє дитину з класу він вчиняє діяльність, яка полягає у психологічному (іноді навіть фізичному) насильстві стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи, внаслідок чого може бути заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю такої особи”, – додала експерт.

Читайте також  Лiсoвий розповів, коли та на скільки підвищать зарплату вчителям у 2024 році

До того ж вимогами постанови КМУ від 15 серпня 2023 року № 867 “Про реалізацію експериментального проекту” затверджено, що жорстоке поводження з учнем, дискримінація за будь-якою ознакою та приниження його честі та гідності відносяться до негативних явищ в освітньому середовищі.

Тому за такі дії вчителя може бути притягнуто до адміністративної відповідальності (ст. 173-4 КУпАП).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.