У видачі статусу УБД серйозні зміни: військових уже попередили про синхронізацію

За весь час війни з мільйона захисників статус набули менш як 100 тис.
Нардепи зареєстрували законопроєкт №10062, який покликаний прискорити набуття статусу УБД – на цей момент із мільйона мобілізованих його отримали лише 95 тисяч осіб. Подробиці оприлюднено у проєкті документа на сайті Ради.

Законопроєкт пропонує передбачити:

інформаційну взаємодію між державними реєстрами;
можливість подати заяву у паперовій чи електронній формі, зокрема, засобами “Дія” та Єдиного держреєстру ветеранів війни для набуття статусу УБД, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих захисників та захисниць;
встановлення особливостей набуття статусу на підставі довідки в електронному вигляді.
У пояснювальній записці йдеться, що військовослужбовці, які брали безпосередню участь в обороні України, мають право на набуття статусу УБД, що гарантує захисникам правовий та соціальний захист.

За інформацією Міноборони, безпека та оборона сьогодні забезпечують понад мільйон людей у ​​різних структурах. Зокрема, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до ЗСУ мобілізовано 700 тисяч осіб, до Державної прикордонної служби України – 60 тисяч, до Нацгвардії – 90 тисяч, до Нацполіції – 100 тисяч.

З 24 лютого 2022 року та станом на серпень 2023 року лише 95 846 осіб, які брали участь в обороні нашої держави, набули статусу УБД.

“Це вкрай низький показник, оскільки процедура надання статусу учасника бойових дій сьогодні є складною та довготривалою, зокрема через велику кількість документів та бюрократичних процедур. А це, своєю чергою, ускладнює інтеграцію військовослужбовців у громадянське життя, а також унеможливлює отримання певних пільг та підтримки з боку держави”, – йдеться у документі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.